Ma 2017. november. 23.
PDF
Nyomtatás
E-mail
02
Írta: Egri Ügyek
Módosítás dátuma: 2013. május 02. csütörtök, 18:30

 


Az LMP szerint Heves megyében is felütötte a fejét a fideszes "földmutyi". Minderre Ángyán József újabb jelentéséből következtetnek az ökopárt politikusai.

Ángyán nyolc megyére vonatkozó, a tavalyi földhaszonbérleti pályázatok eredményeit összesítő vizsgálata számokkal is alátámasztotta, amit az LMP eddig is állított; a kormány kevés „csókos” kezébe sok földet adott, és keveset juttatott a kisgazdálkodók sokaságának.

A párt véleménye szerint a földbérleti pályáztatás rendszere elfogadhatatlan és védhetetlen, mert nem ad esélyt a földhöz jutáshoz a helyben lakó gazdálkodó családoknak, fiataloknak, illetve a gazdálkodás mellett gyermekeket is vállaló fiatal pároknak. Ráadásul a kormány egy átláthatatlanul működő szervezetre, a Nemzeti Földalapkezelőre bízta az óriási vagyont képviselő állami földek használatának pályáztatását. A jelentés szerint a szétosztott földek 60-90 százaléka egy nagyon szűk kör érdekeltségeihez kerül, és csupán 10-40 százalékát osztják szét kisebb, helyi érdekeltségek között.

"Kíváncsiak voltunk, hogy Heves megyében milyen arányokkal találkozhatunk, vajon hány helyben lakó gazdálkodó lett nyertese a pályázati rendszernek és kapott helyben földet. Megdöbbentő arányokkal szembesültünk itt is" - jelentette ki mai sajtótájékoztatóján dr. Csarnó Ákos, az ökopárt egri önkormányzati képviselője.  A Megyeháza udvarán kisebb performansszal tarkított tájékoztatón dr. Csarnó közölte: a bérbe adott területek mintegy egyharmadát 2 nagy, 100 ha fölötti érdekeltség Barna László Tenkről és Alexaiék (György és György Attila) Aldebrőről szerezte meg. Így a felső 7 százalék kapta a megyében szétosztott földterületnek közel 32 százalékát. A 20 ha alatti nyertesek, akik 15-en voltak, nem tudták a bérbe adott földek még 20 százalékát sem megszerezni (19%).

Lengyel Szilvia és dr. Csarnó Ákos ültet. hogy ebből mi fog kikelni, még ők sem tudjákLengyel Szilvia és dr. Csarnó Ákos ültet. hogy ebből mi fog kikelni, még ők sem tudják

Hol maradtak a helybéliek?

A földbérleti pályázatok által érintett 35 település közül 21 településen nem volt helybeli nyertes pályázó, 14 település esetében részesült a település földjeiből (legalább részben) helyi lakos, azaz az adott településen bejelentett állandó lakcímmel rendelkező személy vagy ott székelő cég, de ezek többsége is apró, szétszórt parcella.
A kormányzati kommunikációval ellentétesen a fenti adatokból világosan megállapítható, hogy a helyben lakó, gazdálkodó és állami földre pályázó családok, helyi közösségek a bérbe adott területeknek csupán egyharmadát tudták a saját településük földjeiből megszerezni, a kétharmad részét külső pályázók, érdekeltségek vitték el a helyi gazdaközösségek elől.

A fent közölt arány is optimista becslés, hiszen a korábbi elemzések is sok-sok példával szolgáltak arra, hogy a pályázatokban itt - ott fiktív lakcímeket szerepeltettek, vagy cégeket - sokszor a pályázati kiírásokat követően, a föld megszerzése céljával megvásároltak, alapítottak, akár 100 km-ekre is áthelyeztek, gyakorta profiljukat is megváltoztatták.

Sok megyei település pórul járt

Az érintett heves megyei települések több mint fele tehát igazi vesztesnek tekinthető, hiszen helyiek – bár pályáztak - nem jutottak saját határuk földjeihez, így ezek a települések semmiféle módon (közvetlenül adók, járulékok; közvetetten: munkahely, vásárlóerő-növekedés, népesség megtartás, stb.) nem részesülnek az állami földek bérbeadása révén keletkező jövedelemből.

De a legnagyobb vesztesek Erdőtelek illetve Ecséd, ahol nagy, 100 ill. 50 ha-t meghaladó állami területeket adtak más településről származó pályázóknak bérbe, sajnos annak mondható. De ugyancsak a nagy vesztesek kategóriájába sorolható Dormánd, Tófalu, Demjén vagy éppen Maklár is, ahol 30 ha-t megközelítő illetve meghaladó területek kerültek más településről pályázókhoz.

"Azt látjuk, hogy a kormányzat a jelek szerint a tőke oldalára állt a vidéki emberek érdekével szemben és segédkezet nyújt az ország nemzeti vagyonának széthordásához. Ezzel tovább erősödik a birtokrendszer a kisgazdálkodók kárára, egy évvel a külföldiek földvásárlási tilalmának lejárta előtt. Pedig az állami földdel a családi gazdaságokat és helyi közösségeket lehetne jelentősen megerősíteni" - ezt már Lengyel Szilvia, az LMP önkormányzati képviselője közölte, majd hozzátette: amennyiben a Fidesz-kormány ebben a szellemben folytatja vidékpolitikáját, azt fogja elérni, hogy a gazdálkodni kívánó, de magas politikai kapcsolatokkal nem rendelkező magyar embernek ennyi földje marad a gazdálkodáshoz, mint amennyit a kezünkben tartunk.

A Fidesz reagált

Dr. Gondos István, a Heves Megyei Közgyűlés fideszes frakcióvezetője az alábbi közleményt adta ki az LMP sajtótájékoztatója után:

"Az LMP egri szervezete általam nem ismert okok miatt kapkodva és csak a saját szemszögéből nyilvánult meg a haszonbérleti szerződésekkel kapcsolatban. Olyan következtetéseket igyekeztek levonni a sajtó nyilvánossága előtt, amelyeket kizárólag a teljes információk ismeretében lehetne. A vádaskodás szerint Heves megye több településén sem helybéliek, hanem messziről jött pályázók nyertek. A Nemzeti Földalapkezelő kizárólag a nyertes pályázók nevét hozta nyilvánosságra, így számomra érthetetlen, hogy az LMP hogyan tudhatja, hogy volt-e egyáltalán helyi lakos a pályázatokat benyújtók között. Az is kérdés, hogy az LMP szerint ki számít helybélinek? A szomszéd településen gazdálkodó már nem?
Az NFA országosan eddig 1550 db szerződést kötött közel 30 ezer hektár területre. A területek több mint 75 %-át természetesek személyek, azaz őstermelők, egyéni mezőgazdasági vállalkozók, családi gazdálkodók és fiatal mezőgazdasági termelők nyerték. Az eddig megkötött haszonbérleti szerződések átlagos birtokmérete 16 hektár."

 


 

A környék ügye

Hogyan kaphatnak el egy férfit kétszer, …

Alig több mint 30 percen belül kétszer is lebukott az a férfi, aki jogosítvány nélkül vezetett Füzesabonyban. A mellette ülő...

 

Csodás fotók a Felsőtárkány feletti égbo…

Ritkán látni ennél szebb fotókat a Felsőtárkány és környéke feletti csillagos égboltról.

 

Karambol miatt lezárták az Eger és Noszv…

Nem sokkal hat óra után két személyautó ütközött Noszvaj és Eger között. Teljes útzár van érvényben.

 

Ónos eső: 200 milliónál is nagyobb a kár…

Csak megjósolni lehet, hogy a decemberi ónos esőzést követően mikor állhat helyre a Bükk és a Mátra faállománya: nagyon soká. A...

 

Élettársa fiát ölte meg késsel egy férfi

Emberölés bűntette miatt emelt vádat a Heves Megyei Főügyészség azzal a 33 éves férfival szemben, aki egy családi vita során...

 

Hírlevél feliratkozás

Ha nem szeretne lemaradni a legfontosabb hírekről iratkozzon fel hírlevelünkre!

Szavazás

Egyetért-e ön a boltok vasárnapi zárva tartásával?
 

S5 Box

Regisztráció

*
*
*
*
*

Kötelező mező (*)