Ma 2018. február. 22.
PDF
Nyomtatás
E-mail
25
Eger Város Hegyközsége az idén tizenhatodik alkalommal rendezi meg az Egri Bikavér Ünnepét Szent Donát, a szőlőskertek, szőlősgazdák védőszentjének napja alkalmából július 5-től 8-ig Egerben az Érsekkertben.

A hevesi megyeszékhely legnagyobb és legnépszerűbb, immár hagyományos rendezvényén az idén 40 borász kínálja borait, illetve a város 20 legrangosabb étterme az italokkal harmonizáló étkeket ajánl a látogatóknak - közölte a gasztronómiai fesztivál médiareferense, Kubik Elvira.

Elmondta: a borgasztronómiai gálán a zamatos egri borok, elsősorban a két zászlósbor, az Egri Bikavér és annak fehér párja, az Egri Csillag, illetve a különleges egri ételköltemények kölcsönösen kiegészítik egymást. Olyan csemegéket kóstolhatnak meg a látogatók, mint az érlelt marhahátszín vörösboros cseresznyezselével, a kemencében sült tanyasi kacsacomb káposztás rétessel és bikavéres almapürével, az erdei gombás kakasragu fenyőmagos puliszkával, desszertnek pedig a málnás-mákos bobojka.

A szórakozásról többek között a Kerekes Band, Mága Zoltán, a Budapest Jazz Orchestra, a 40 éves Egri Csillagok Népdalkör és az Agria Cigányzenekar gondoskodik. Az Egres Néptánccsoport és a Tekergő zenekar a "Hozz bort kocsmárosné!" elnevezésű műsorral kedveskedik a látogatóknak, de lesz virágszirom- és lovasruha-divatbemutató is.

Az Egri Bikavér Ünnep kuriózumaként az idén árverésre kerülnek olyan 225 literes egyedi boroshordók, amelyeket egri művészek díszítettek. A bevételből az ötletgazda Egri Borbarát Hölgyek Egyesülete az Egri Csillag legendájából ismert csillagkunyhó felépítését tervezi. A fesztivál programjához tartozik a Hoffer traktormatuzsálemek beindítása is, amely idén a magyar gyártású motorkerékpárok és veterán autók felvonulásával egészül ki.

A feljegyzések szerint éppen 100 éve, 1912-ben jelent meg először a bikavért adó szőlőfajták leírása, amely Grőber Jenő egri szőlősgazda nevéhez fűződik. Azóta a bikavér a borvidék legismertebb márkaneve.

Az egri borásztársadalom száz év elteltével elérkezettnek látta az időt, hogy megkeresse a bikavér fehér párját, így született meg az Egri Csillag, melynek névadója éppen a tavalyi Bikavér Ünnepen volt - mondta a referens.

MTI

 

Eger ügye

Vekete Valér "Sior" beszéde a hétfői egr…

Szinte minden nagyobb portál kedden Putyin látogatásával foglalkozik. Tegnap budapesten és Egerben is tüntettek Orbánék "keleti nyitása" és az paksi...

 

Thália Humorfesztivál: Nádasy Erikáé a l…

Átadták a 3. Thália Humorfesztivál díjait kedden Budapesten. Az egri színházkedvelők több elismerésnek is tapsolhatnak: Nádasy Erikáé a legjobb női,...

 

Bringabarát várost csinálnak Egerből

A Magyar Kerékpárosklub azt ígéri, hogy jól működő városi kerékpáros koncepciót és bringabarát várost csinálnak Egerből. Ha lesz központi akarat....

 

Tüntetés: Putyin kedden Budapestre jön, …

Putyin budapesti látogatása az egrieket is felvértezte, a Tiszta Eger Facebook-csoport tüntetést szervez hétfő estére a színházzal szemben található 56-os...

 

Egy helyi nő rabolta ki vasárnap az egri…

A rendőrök megtalálták a fegyveres rablót. A házkutatás során meglett a pénz is és az a ruha, amelyet az akció...

 

Hírlevél feliratkozás

Ha nem szeretne lemaradni a legfontosabb hírekről iratkozzon fel hírlevelünkre!

S5 Box

Regisztráció

*
*
*
*
*

Kötelező mező (*)