2024. február 24., Szökonap

Eger ügye

#eger #önkormányzat #bérleti díj #farkas attila #kilakoltatás

Bár a Fidesz újraindítja a kilakoltatásokat, Egerben nemet mondott az önkormányzat

2021.04.03. 09:05

Az alpolgármester bejelentése szerint az önkormányzati bérleményekben élőket nem érinti a moratórium felfüggesztése.

Március végén még a Fidesz budapesti székházánál is tüntetést tartottak a 24.hu cikke szerint, miután a parlament Igazságügyi Bizottságában a kormánypárti képviselők leszavazták a kilakoltatási moratórium meghosszabbításáról szóló ellenzéki törvényjavaslatot. Mivel a koronavírus okozta gazdasági válság ellenére nem hosszabbítják meg a moratóriumot, április végétől több ezer ember kerülhet az utcára, akiknek lakáshitel-, közmű-, bérleti díj-, vagy egyéb hiteltartozás miatt megszűnik a lakhatási joguk az adott lakóingatlanjukban.

 

Emiatt Egerben is lehetősége lenne az önkormányzatnak arra, hogy kilakoltassa azon önkormányzati bérlemények lakóit, akik lakbérhátralékkal rendelkeznek. Azonban Farkas Attila alpolgármester a Facebook-oldalán bejelentette: április 1-én kihirdetésre került az önkormányzati bérlakásrendelet módosítása, mellyel lehetőség nyílik az önkormányzati bérlakásban élő lakbérhátralékkal rendelkezők számára is a bérleti szerződés hosszabbítása. Vagyis elkerülhetőek lesznek a kilakoltatások.

farkas attila facebook (2)
Farkas Attila

 

"Számos bérlő került szorult helyzetbe az elmúlt időszakban, ezért a rendkívüli helyzetre való tekintettel az Önkormányzat megteremti a lehetőséget arra, hogy a tartozásokat felhalmozók is maradhassanak a bérleményeikben." - írta Farkas Attila.

 

Az Egri Ügyek megkeresésére az alpolgármester elmondta, a rendelet módosítására az Alaptörvény különleges jogrendre vonatkozó részei adtak lehetőséget, így az alábbi bekezdéssel egészült ki az önkormányzati jogszabály.

"Az Alaptörvényben szabályozott bármely különleges jogrend fennállása esetén annak megszűnéséig a határozott időtartamra szóló lakásbérleti jogviszony a körülmények egyedi mérlegelésével a különleges jogrend megszűnéséig meghosszabbítható abban az esetben is, amennyiben a bérlőnek a bérleti jogviszonyból eredő tartozása van." - fogalmaz a módosított rendelet.

Farkas Attila hozzátette: felháborító, hogy a kormány éppen akkor szünteti meg a kilakoltatási moratóriumot, amikor a koronavírus-válság miatt rengetegen kerültek válságos anyagi helyzetbe.

 

Főoldali fotó: MTI

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló