2024. április 23., Béla

Eger ügye

#eger #heves megye #hatvan #egér #patkány #rágcsálók

Elkészült az ország patkánytérképe: így áll a rágcsálóhelyzet Egerben és Heves megyében

Barna Benedek 2021.06.28. 11:39

Országos összehasonlításban sok patkányt és egeret észleltek szűkebb hazánkban.

Nincs olyan pontja az országnak, ahol ne észlelnének patkányokat, de az egyes megyék, nagyvárosok között hatalmasak a különbségek – írja az nlc.hu a most először elkészült országos patkánytérkép adatai alapján, amelyek a patkányok mellett az egerek előfordulását is megmutatják. A térkép a Sokk a rovar Facebook-oldal felmérése alapján készült, amelyben négyezren vettek részt.

Lakosságarányosan a legkevesebb bejelentés a dunántúli megyékből jött, a legtöbb pedig Békésből, Borsodból, Hevesből és Jász-Nagykun-Szolnok megyéből.

A patkányok és egerek előfordulása összességében hasonló képet mutat, azonban a két kártevő elterjedtségében is vannak jelentős különbségek, akár ugyanabban a megyében is. Míg például Borsodból jött lakosságarányosan a legtöbb egérészlelés, addig a patkányoknál a megye nincs a legfertőzöttebbek között. Patkányokból a legkevesebb bejelentés egyértelműen a dunántúli megyékből érkezett, egerek azonban a Nyugat-Dunántúl kivételével itt is szép számmal vannak. A nagyvárosok között is előfordulnak akár többszörös eltérések, de általában ezeknek a településeknek az adatai nagyságrendileg megegyeznek a saját térségükével.

ragcsalok_mo_patkanyterkep-800x561

ragcsalok_mo_egerterkep-800x560

A térképen nem szerepelnek a budapesti adatok, mivel a lakossági bejelentésekről a Fővárosi Önkormányzat folyamatosan gyűjti az információkat, így ezekkel a kérdőíves kutatás számai nem összevethetőek.

 

Érdekesség, hogy a nagyobb települések közül a lakosságarányos bejelentések alapján a patkányoknál és az egereknél is Sárbogárd, Gyomaendrőd és Kisújszállás végzett az első három helyen, csak más sorrendben. Szűkebb hazánkból Hatvan került be azon húsz település közé, ahol a legmagyasabb a patkányészleélsek száma, az egérbejelentések esetében ellenben nem volt Heves megyei a leginkább érintett helységek között.

ragcsalok_top20_telepules_patkany

ragcsalok_top20_telepules_eger

Az országos patkány- és egértérkép megyei és települési adatait interaktív formában IDE KATTINTVA lehet megtekinteni. 

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló