2024. május 23., Dezső

Környék ügye

#kerékpár #tisza-tó #bicikli #közlekedésbiztonság

Ne nullakezezzünk a Tisza-tónál, abból csak a baj van!

Nagy Donát 2021.06.28. 10:53

A mutatványok helyett inkább mi mutatjuk, hogyan kerekezz biztonságosan a tó körül.

A tó körüli tekerés már biztonságosan megvalósítható, ugyanis a gépkocsiforgalomtól teljesen elválasztva egy rövidebb és egy hosszabb kerékpáros úton lehet körbetekerni a tavat, írja a rendőrség oldala.

 

A cikk szerint nemcsak a térség turizmusának további fejlődését segíti elő a fejlesztés, de megteremtette a biztonságos kerékpáros közlekedés feltételeit. Természetesen a rendőrök most is jelen vannak, hogy felügyeljék a közlekedők biztonságát.

Az út kiépítése és a rendőri jelenlét azonban nem elég ahhoz, hogy ne történjen baleset. Ehhez szükség van a kerékpárosok részéről is a megfelelő szintű közlekedési ismeretek elsajátítására és biztonságos alkalmazására.

Fontos, hogy a biciklik kötelező és javasolt tartozékairól se feledkezzenek meg! Továbbá a forgalmas kerékpárúton nem árt a kerékpáros sisak használata, hiszen számítani kell nagyobb biciklis forgalomra és szemből is érkező bringatársakra. Az elmúlt időszakban több olyan baleset is történt, amikor két biciklis ütközése következtében súlyos sérülést szenvedtek a közlekedők.    

 

Mivel a Tisza-tó körül gátrendszer vezet, így külön felhívják a figyelmet a gáton közlekedés kerékpáros szabályokra is. A Tisza-tó védtöltésén történő kerékpározás során több sorban is haladhatnak a biciklizők, ha azzal a közlekedés többi résztvevőjét nem zavarják. Ha másik jármű közeledik feléjük, akkor azonban a jobb szélre igazodva, lehúzódva egy sorba kell rendeződni.

 

kerekparut-tiszato-korul

 

A kerékpározás utasszállítási szabályai itt is változatlanok:

 

– Kétkerekű kerékpáron 16. életévét betöltött személy a kerékpár pótülésén egy 10 évnél nem idősebb utast szállíthat.

 

– Kettőnél több kerekű kerékpáron csak 17. életévét betöltött személy szállíthat utast.

 

A kerékpárt itt is ki kell világítani éjszaka és korlátozott látási viszonyok között, és a kerékpárosnak – lakott területen kívül – fényvisszaverő ruházatot kell viselnie!

 

TILOS:

 

– a közlekedés során a kormányt mindkét kézzel egyszerre elengedni

 

– oldalkocsit, egyéb vontatmányt (a kerékpárutánfutók kivételével) kapcsolni

 

– oldalra kinyúló, előre vagy hátra 1 méternél hosszabban kinyúló, a vezetőt akadályozó, vagy a személy – és vagyonbiztonságot egyébként veszélyeztető tárgyat szállítani

 

– állatot vezetni

 

– kerékpárt más járművel, illetőleg állattal vontatni

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló