2024. május 23., Dezső

Környék ügye

#heves megye #ingatlan #kereslet

Nem túl kelendőek a lakások: Heves megyében az egyik legalacsonyabb az ingatlankereslet

Barna Benedek 2021.06.27. 15:05

Év elején megugrott az érdeklődés a hazai ingatlanpiacon, júniusra viszont bezuhant. Szűkebb hazánk pedig a sereghajtók közé került.

Az utóbbi két hétben nagyon érdekes változások történtek az ingatlanok iránti keresletben, különösen, ha összevetjük az adatokat a tavalyi évvel. Az utóbbi másfél év nagyon izgalmasan alakult, csúcsok dőltek meg pozitív és negatív irányban is. Az ingatlanok iránti kereslet leginkább egy hullámvasútra hasonlít – írja a MegveszLAK.

 

Ahogy világszerte, úgy Magyarországon is a Google keresője a legnépszerűbb, az ingatlant keresők jelentős része érkezik a hirdetési portálokra a keresőből. A Google bőséges statisztikákat bocsájt a szakemberek rendelkezésére. Az adatok elemzéséből nagyon sok érdekességet lehet kiszűrni. (Mivel itt nem egyetlen hirdetési portál adatai alapján készült statisztikáról van szó, így nagy valószínűséggel az alábbi adatok a lehető legpontosabban mutatják az ingatlanok iránti keresletet.)

 

A korlátozások árnyékában

 

A 2020 tavaszán életbe léptetett kijárási korlátozás és a bizonytalanság a március és április hónapokra alaposan rányomta a bélyegét. Ebben az időszakban beállt a földbe az ingatlanok iránti kereslet, ami csak május közepére állt helyre. Július hónapban ehhez képest csúcsra ugrott az ingatlan keresők száma, aminek többek közt az is lehetett az oka, hogy a korlátozások miatt elmaradt ingatlan vásárlásokat sokan szerették volna pótolni mielőbb. Júliustól az év végéig a szokásos folyamatos csökkenés látszott a trendben, ami minden évben így szokott történni.

megveszlak1

2021 év elején berobbant a kereslet

 

Minden év elején meg szokott ugrani az ingatlan kereslet az év végéhez képest, de idén a tavalyi év elejéhez képest is kiugróan megnőtt az érdeklődés: a 2020 január-februári 80-85%-hoz képest idén január-februárban 96-100% volt az ingatlankereslet a kínálathoz viszonyítva. Ebben a megveszlak.hu cikke szerint valószínűleg komoly szerepe volt a 2020-ban bejelentett, majd idéntől bevezetett otthonfelújítási támogatásnak, illetve hogy 2021 januárjától kibővítették (közel kétszázzal) azoknak a településeknek a listáját, ahol a Falusi Családi Otthonteremtési Kedvezmény igénybe vehető ingatlan vásárlásra és/vagy felújításra.

megveszlak2

Kidurrant az ingatlanlufi?

 

Idén májusban az előző évekhez képest sokkal többen kerestek ingatlant. Ez növeli a kontrasztot júniushoz képest, amikor hatalmas zuhanás történt az ingatlan keresletben. A tavalyi évben június első heteiben 82-86%-os volt a keresési kedv, ehhez képest idén ugyanebben az időszakban 62-64%, ami hatalmas különbség. Ilyen alacsony keresési kedv csak 2020 október utolsó hetében és november első hetében volt.

megveszlak3

Nagy különbségek vannak az ország egyes részei között

 

Az ingatlan keresési kedv zuhanása különböző mértékben tapasztalható az országon belül. A statisztikában megyei bontásban is meg lehet nézni az adatokat. Az adatok javát természetesen a megyeszékhelyek adatai adják.

 

2021 június első 3 hetében Heves megyében kereken 50% a mutató, ami a legalacsonyabbak közé tartozik: szűkebb hazánk csak Somogy (49%), Hajdú-Bihar (45%), Nógrád (40%) és Békés (38%) és Szabolcs-Szatmár-Bereg (31%) megyéket előzi meg.

megveszlak4

(Képek forrása: MegveszLAK; Indexfotó: Vámossy Béla)

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egerben láttam, hallottam csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló