2024. július 19., Emília

Környék ügye

#eger #heves megye #árak #ingatlan

Heves megyei ingatlanpiac: magasan a legdrágábbak az egri lakások

2021.04.11. 07:43

A szigorítások miatt szűkebb hazánkban is volt egy rövid visszaesés a keresletben a harmadik hullám idején, de aztán hamar nőni kezdett az érdeklődés.

Megbolygatták az országos, ezen belül a Heves megyei piacot a koronavírus-járvány miatt elrendelt korlátozások. Az eladó lakóingatlanok iránt érdeklődők száma 20-30 százalékkal csökkent országos szinten a szigorítások bejelentése után az egy héttel korábbihoz viszonyítva, de a következő napokban már élénkülni kezdett a piac – idézi az Egri Magazin az ingatlan.com elemzését, amely a Heves megyei lakáspiaci keresletet és kínálatot ismerteti, egyúttal a megye legnagyobb kínálattal rendelkező településeire jellemző négyzetméterárakat is bemutatja.

 

Bár a járvány harmadik hulláma miatt március elején elrendelt szigorítások után csökkent az érdeklődés a Heves megyei eladó lakóingatlanok iránt, a megtorpanás átmeneti volt: március második hetében már 5,5 százalékkal nőtt a kereslet az előző héthez képest. Az országos és a megyei lakáspiac pedig erős évre számíthat a mostani kilátások szerint.

Megyénkben március közepén több mint 2800 lakóingatlant – lakást és házat – kínáltak eladásra, a legnagyobb ingatlankínálatát felvonultató településeken pedig az átlagos négyzetméterár 108-412 ezer forintot tett ki.

A legolcsóbbak a verpelétiek voltak, a legdrágábbak pedig az egriek, méghozzá magasan: egyedül a megyeszékhely esetében számoltak be 400 ezer forint fölötti négyzetméterérról ami 89 ezer forinttal több mint ami a második helyezett Gyöngyös lakásai esetében jellemző: 

infografika

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője elmondta: “Az ország minden részén hirtelen óvatossá váltak a lakáskeresők a korlátozások hírére, de a visszaesés átmenetinek tekinthető. A mostani kilátások alapján ez a csökkenés nem befolyásolja jelentősen az országos, ezen belül a megyei lakáspiac idei eredményeit.

Összességében pedig erős év várható részben az állami lakásprogram és annak idén bevezetett új elemei miatt. A kedvezményes lakásépítési áfa, a CSOK-os lakások illetékmentessége mellett az államilag támogatott hitelek szintén segíthetik a lakáspiaci élénkülést. Az is valószínűsíthető, hogy sokan idén, a járványhoz köthető bizonytalanság elmúltával fogják pótolni a tavalyi járványhelyzetben elhalasztott vásárlásaikat.”

Fontos tényező Balogh László szerint az is, hogy a lakáspiaci kínálatnak és keresletnek még válságidőszakokban is van támasza. Például az öröklések miatt mindig bekerülnek a kínálatba újabb lakások a piacon, emellett a gyermekszületések vagy összeköltözések miatt a korábbinál nagyobb lakást vásárlók is megjelennek a piacon. “Ha pedig felívelő pályára áll a gazdaság, akkor extra lökést kap a lakáspiac” – tette hozzá.

Szeretné sok-sok gyönyörű fotót látni Egerről? Találkozzunk az Eger a legszebb város oldalunkon is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló