2024. július 19., Emília

Eger ügye

#eger #ingatlanárak

Mekkora ingatlanra elég 40 millió forint Egerben?

Barna Benedek 2021.06.13. 09:01

A hirdetések adatbázisából az is kiderül, hogy a hevesi megyeszékhelyen milyen valószínűséggel juthatunk ennyi pénzért lakáshoz, házhoz vagy nyaralóhoz.

Annak ellenére, hogy az ingatlanok árának az emelkedése a legtöbb településen már 2019-ben megállt, Magyarországon belül nagyon durva különbségek alakultak ki az ingatlanok árában. Van ahol 40 millió forintért csak egy 33 négyzetméteres lakást lehet kapni ennyi pénzből, van ahol meg 239 négyzetméteres házat. Ráadásul nem csak országosan van ilyen nagy eltérés az ingatlanok árában, hanem Budapesten belül a kerületek között is – írja a MegveszLAK.

 

Nem meglepő módon Budapesten a legdrágábbak a lakóingatlanok. A megyeszékhelyek közül Salgótarjánban kell a legkevesebbet és Debrecenben kell a legtöbbet fizetni egy lakóingatlan négyzetméteréért. Eger a nyolcadik a rangsorban.

lakoingatlanok-atlagos-negyzetmeterara-2021-aprilis

Míg Budapesten átlagosan csak 53 négyzetméteres lakást lehet kapni 40 millióból, addig a második legdrágább Debrecenben már 74 négyzetméterre futja. Győrben (78 négyzetméter) és Veszprémben (79 négyzetméter) sem sokkal nagyobbra elegendő ez a pénz.

Egerben a 40 millió forint egy 90 négyzetméteres ingatlanra elég.

Nógrád megye székhelye, Salgótarján van a leginkább leszakadva a mezőnytől: ott már átlagosan 239 négyzetméteres ingatlanra is futja a 40 millióból.

hany-negyzetmeteres-lakoingatlan-veheto-40-milliobol

A megveszLAK.hu azt is megvizsgálta, hogy hány ingatlanból válogathatunk 40 millióért. Mint írták, az adatbázisukban szereplő házak és lakások és nyaralók 50,5 százaléka van hirdetve maximum 40 milliós áron, azaz elég bőséges a választék.


A megyeszékhelyek lakóingatlan állományát megvizsgálva, hasonló eredményt kapunk, mint amikor azt vizsgáltuk, hogy a megyeszékhelyeken hány négyzetméteres lakóingatlant lehet venni a 40 millióból, de vannak azért eltérések, ami többnyire az ingatlan állomány lakás-ház arányából adódik, illetve abból, hogy a házak jellemzően drágábbak és így könnyebben kicsúsznak a 40 milliós értékhatárból.

 

Budapesten a magas négyzetméterárak miatt hiába van rengeteg lakás a kínálatban, azoknak csak 32%-a fér bele a keretbe. A második helyre Székesfehérvár jött fel, ahol szintén sok a hirdetett lakás, de az árak konszolidáltabbak. Az országos átlagot hozza Debrecen (52%) és Veszprém (53%) is. A legnagyobb valószínűséggel Békéscsabán (86%), Szekszárdon (91%) és Salgótarjánban (97%) juthatunk lakóingatlanhoz 40 millióból. Ezekben a városokban nagyon sok ingatlan fér bele a keretbe. Egerben az ingatlanok 65 százaléka vásárolható meg ekkora összegből.

lakoingatlanok-hany-szazaleka-kerul-40-millioba

(Indexfotó: Vámossy Béla)

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló