2023. november 30., András Andor

Eger ügye

Már országszerte jelen vannak a poloskák, de mennyit észleltek Egerben és Heves megyében?

2019.11.30. 00:00

Íme Magyarország poloskatérképe!

 

Az elmúlt öt évben vált tömegessé Magyarországon az invazív címeres poloskák jelenléte. A Sokk a rovar Facebook-közösség most elkészítette az országos poloskatérképet, amelyből kiderül: ma már nincs olyan térség az országban, ahol az invazív poloskák ne lennének jelen – írja az infostart.hu.

 

Az invazív címeres poloskák néhány évtizede még ismeretlen rovarfajoknak számítottak Magyarországon. Hogy mára mekkora problémát jelentenek, azt a Sokk a rovar felmérése is mutatja: két hét alatt 14 ezren töltötték ki a kérdőívet. Az összesítésből kiderült: az invazív címeres poloskák leginkább a déli megyékben vannak jelen, Békés, Baranya Tolna megye a legfertőzöttebb – idézi az Infostart Tóth Leventét, a Bábolna Bio Kt. kommunikációs tanácsadóját.

 

A poloskatérkép tanúsága szerint Heves megye közepesen fertőzött területnek számít: szűkebb hazánkban ezer lakosra 1,11 a poloskaészlelés jut, Egerben pedig ennél valamennyivel több, 1,54.

 


Mint az Infostart írja, az invazív poloskák a meleget szeretik, telelőhelyet keresnek, ezért próbálnak a lakásokba menekülni. Nehézséget okoz, hogy invazív fajként nincs természetes ellenségük, ezért a védekezés sem egyszerű ellenük. A növényeket, főként a bogyósgyümölcsöket komolyan károsítják, az emberre azonban nem veszélyesek, betegséget nem terjesztenek.

 

Tóth Levente elmondta: a rovarok lakásba való bejutásukat fizikailag szúnyoghálóval lehet megakadályozni, illetve bent össze lehet fogdosni, de most már irtószerek is léteznek.

 

A biológusok arra számítanak, hogy a jövőben tovább nő majd a poloskák száma, és újabb invazív fajok is megjelenhetnek majd hazánkban.

 

 

(Indexkép: pixabay.com)

 

Így festettek a túrázók a tömeges mátrai darázstámadás után - FOTÓK

 

Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló