2024. június 21., Alajos Leila

Eger ügye

#egerplusz #eger #múltidéző #tűzoltók #lengyel-magyar barátság

Autóikkal menekültek Egerbe a lengyel tűzoltók nyolc évtizeddel ezelőtt (FOTÓK)

2021.03.23. 16:44

A világháború alatt a városban szolgáltak.

A Dobó István Vármúzeum Facebook-oldalán a lengyel-magyar barátság napja alkalmából felidézték Eger történelmének azokat a momentumait, amelyeknek lengyelek is részesei voltak. Először is felidézték, hogy a török időkben lengyelek is szolgáltak az Egri várban, köztük a leghíresebb Adam Czahrowski volt, Balassi Bálint kortársa.

 

Mint írták, az 1848-49-es eseményeknek is megvan a helyi lengyel vonatkozása: a kápolnai csata előtt, a Nagypréposti palota (a mai Megyei Könyvtár) vendége volt Dembinski Henrik altábornagy, a magyar csapatok fővezére. A Minorita templomban pedig három lengyel-magyar hercegnő, Szent Kinga, Boldog Jolán és Szent Hedvig ereklyéje is megtalálható.


Egy évszázaddal később, 1939 őszén – Lengyelország német lerohanása után – Magyarország több tízezer menekültet fogadott be, Egerbe mintegy 750-en érkeztek 1939 és 1944 között. A várban volt a tiszti tábor, de sokan magánházakban kaptak szállást, az Érsek utcában pedig gimnáziumuk is volt. Kevesen tudják, hogy Przemysl város tűzoltói felszerelésükkel együtt menekültek Egerbe. A háború alatt a város tűzvédelmét erősítették. Az egyik tűzoltóautó még az erdélyi bevonulásban is részt vett, az egri tűzoltó segélycsapat eszközeként.


A Vármúzeum gyűjteményében megtalálható néhány fénykép a lengyel tűzoltóautókról, ezekből kettőt meg is osztottak:

lengyel-tuzoltok-egerben-facebook

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Eger és környéke fotókon csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló