2024. július 13., Jenő

Eger ügye

#mirkóczki ádám #deutsch tamás #egri városi sportiskola

Félretették a nagypolitikát: 70 millió forintos állami támogatást kapott Eger sportiskolája

2021.04.19. 13:03

Mirkóczki Ádám és a Fidesz vezetői politikusai is részt vettek a szerződés aláírásán.

Hetven millió forintról szóló támogatói szerződést írt alá hétfőn délelőtt Kovács Géza, az Egri Városi Sportiskola igazgatója és Deutsch Tamás, a Sportegyesületek Országos Szövetségének (SOSZ) elnöke az egri Kemény Ferenc Sportcsarnok Olimpiai termében. A támogatás a kormány részéről érkezik, amelyről az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a SOSZ közösen döntöttek. A támogatói program keretében összesen 2,1 milliárd forintot kap 55 kiemelt, vidéki sportegyesület, köztük az egri sportiskola egyesülete is.

 

Kovács Géza az intézményben tanuló és tanult diákok sporteredményeinek taglalása mellett kiemelte, minden sportegyesületre nézve súlyos kihívást jelentett a 2020 tavaszán beköszöntő pandémia. Az igazgató elmondta, soha nem felejti el azt a 2020. márciusi edzői értekezletet, amelyen először látott a sokat megélt edzők szemében bizonytalanságot és félelmet. A járvány miatt ezután új stratégiát kellett kialakítani, mert alapelv volt: az edzéseknek tovább kellett folynia, gyereket nem lehet elveszíteni. Ez meg is valósult, szinte minden edzőt és diákot sikerült megtartaniuk az elmúlt egy év alatt. Ezen felül megismerték az addig elképzelhetetlennek tűnő online edzések világát, ami Kovács Géza szerint jól működött. 

kemény ferenc deutsch
Deutsch Tamás és Kovács Géza (balról jobbra)

Az igazgató szerint a koronavírus miatt jelentősen nőttek a költségeik (például informatikai eszközöket kellett igénybe venni), miközben a bevételeik csökkentek, hiszen kiestek a bérleti díjak, a koncertek és kiállítások a büdzséből. Ezért Kovács Géza köszönetet mondott mind a kormányzati, mind az önkormányzati támogatásnak is.

 

A szót átvéve Deutsch Tamás elmondta, aki Egerbe érkezik, a magyar sport fővárosába érkezik, Kemény Ferenc, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság egyik alapítójának városába, akinek megbecsüléséért, emlékezeteért sokan, sokat tettek már, de talán még nem eleget. A fideszes politikus elmondta, tavaly év végén született meg a kormánydöntés a költségvetési támogatásról a vidéki egyesületeknek. A döntés első oka az volt, hogy a járvány komoly pénzügy gondokat okozott a sportban. Ezért a korábbi, 2018-as támogatási program résztvevőinek szinte mindegyike most is kapott támogatást.

 

A döntés második oka az volt, hogy a 2021-re tolódott tokiói olimpiát megelőző hónapokban a már kvalifikált vagy arra még reálisan esélyes sportolókat  támogassák. Hozzátette, az egri sportiskolának megítélt támogatás összege a nagyobb támogatások körébe tartozik. A kormánydöntés harmadik okaként Deutsch azt jelölte meg, hogy Magyarország "sportnemzetből sportoló nemzetté váljon", azaz az élsport mellett a hétköznapi sporttevékenység is minél elterjedtebb legyen.

Ez pedig a koronavírus elleni küzdelemben is fontos a politikus szerint, a legjobb fegyver az egészséges életmód. És mivel a gyerekek többsége a sportegyesületeken keresztül találkozik a sporttal, ezek az egyesületek a kapuk a mozgásgazdag életmódhoz.

Az aláíráson videóüzenetben jelentkezett be Eger és térsége fideszes parlamenti képviselője, Nyitrai Zsolt, aki elmondta, az eddigieken kívül is további sportberuházások lesznek Egerben a kormány támogatásával. Ő maga pedig büszke arra, hogy egykor önkormányzati képviselőként részt vehetett az egri sportiskola megalapításában. A rendezvényen egyébként a kormánypártot Deutsch Tamás mellett a Heves megyei közgyűlés fideszes elnöke, Juhász Attila Simon is képviselte.

 

Az eseményen megjelent Mirkóczki Ádám, Eger polgármestere, aki elmondta, számára a sportberuházások, fejlesztések stratégiai kérdést jelentenek. Reményét fejezte ki, hogy a nyitás végre olyan szintet ér el, hogy át tudják adni használatra az egri sportlétesítményeket a sportolóknak és a lakosságnak. Emlékeztetett: néhány héten belül megkezdődnek a munkák az Érsekkertben, ahol a sportiskolával közösen, a budapesti Margitsziget után a leghosszabb rekortán futókört építik meg. Emellett tovább folynak az egyeztetések, például Deutsch Tamással is, a négyvévszakos jégpályáról.

kemény ferenc mirkóczki
Mirkóczki Ádám
Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló