2024. április 23., Béla

Eger ügye

Ellenzéki városok nem kaptak a turisztikára osztott milliárdokból, Eger nem is tudott a támogatásról

2019.11.30. 00:00

A várost nem értesítették arról, hogy lehet pályázni a turizmusra szánt pénzekre.

 

A Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) darabonként akár több száz millió forintos vagy milliárdos összegű egyedi támogatásokat osztott ki. A 24.hu adatigénylésére az ügynökség azt válaszolta, hogy ezeket a pénzeket szakmai szempontok alapján, egy szakmai grémium segítségével, az MTÜ vezérigazgatójának döntése alapján ítélik oda. Azt azonban nem árulták el, hogy kik a tagjai a grémiumnak, és azt sem tudni, és pontosan milyen szempontok alapján döntöttek.

 

Viszont a 24.hu olyan adatok birtokába jutott, amelyek alapján egyetlen ellenzéki vezetésű önkormányzat sem pályázott az egyedi támogatásra. Mint írják, ez azt a gyanút erősíti, hogy a nem nyilvánosan meghirdetett pályázati felhívás eredményeként kiosztott pénzek hozzáférhetőségéről közel sem minden lehetséges érdekelt értesült.

 

Portálunk megkereste az üggyel kapcsolatban az egri önkormányzatot, és azt a választ kaptuk, hogy a polgármesteri hivatal minden érintett irodájánál körbejárták a kérdést, és kiderült: nem kaptak tájékoztatást a támogatás lehetőségről. Eger esetében tehát valóban igaz, hogy a város nem értesült a pénzosztásról.

 

Fotó: azonnali.hu 

 

Fideszes önkormányzatokat viszont bőven találni a kedvezményezettek között: a 23 önkormányzati pályázó közül 15 fideszes vezetésű, a többi független. A kormánypárti irányítású Kaposvár, Zalaegerszeg és Makó például szállodatervezésre kért és kapott összesen kis híján félmilliárd forint állami támogatást tavaly. Ezek azonban nem a legnagyobb összegek. Felcsút fideszes vezetése például másfél milliárd forintot kért az árvízcsúcs-csökkentő tározó környezetének turisztikai célú fejlesztésére.

 

Guller Zoltán az egyedi támogatásokkal kapcsolatban arról beszélt korábban, hogy az MTÜ 2030-ig a kezelt források kevesebb mint 2 százalékát fordítja egyedi támogatási döntésekre. Azt nem tudni, hogy ez pontosan mekkora összeg lehet, mindenesetre a pénzosztásból az ellenzéki városok teljesen kimaradnak.

 

Eger csaknem húszmillió forinttal támogatja a nagy helyi rendezvényeket

 

Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló