2024. július 13., Jenő

Eger ügye

#eger #kerítés #grőber temető #leomlott támfal

Véget érhet a kegyeletsértő helyzet: új kerítést kap az egri Grőber temető a Szederkényi utcánál

Keller Richárd 2021.06.02. 10:53

Az előző városvezetés nem foglalkozott a 2018 óta katasztrófális állapotban lévő kerítéssel, a jelenlegi önkormányzat 10 millió forintból új kerítést emel a régi mellé.

Szerda reggel elkezdte a kivitelező a Grőber temető leomlott kerítése mellett egy új fal építését. A munkaterület átadásakor tartott sajtótájékoztatón Minczér Gábor alpolgármester elmondta: 2018 óta van ilyen romos állapotban a Grőber temető Szederkényi Nándor utcával határos kerítése, és mivel az Önkormányzat kiemelten kezeli az ikonikus temető helyreállítását, a 2021-es költségvetésben fedezetet biztosított a kerítés felújításának első ütemére. Mintegy 10 millió forint támogatásból szerdán megkezdődhet a felújítási munka, és később a temető másik részén is felújítják a kerítést, ahol szintén kifelé dől egy-egy pillér – közölte.

 

Császár Zoltán tanácsnok hangsúlyozta: több szempontból is méltatlan a kerítés jelenlegi állapota: egyrészt kegyeletsértő a temetőben nyugvók és hozzátartozóik számára, másrészt esztétikailag is aggályos, hiszen a közeli Szépasszony-völgybe látogató turisták nap, mint nap láthatják. Az előző városvezetésnél többször is kezdeményezte a kerítés helyreállítását, eredménytelenül, ezért külön öröm számára, hogy a jelenlegi vezetés végre megoldja a méltatlan helyzetet. 

Lőrincz Zoltán, a kivitelező cég (Casia Build Kft.) ügyvezetője elmondta: az új kerítést a régi mellett mintegy 50 centiméterre építik meg két hónap alatt. Az eredeti, leomlott falhoz nem nyúlnak, mert a megbontása veszélyeztetné a közeli urnafalakat. Monolit vasbeton támfal épül, pillérmezők lesznek felfalazva, az eredeti kerítésmezőt felújítva helyezik vissza. A kerítés új színezést kap és modernebb, esztétikusabb lesz – tette hozzá.

 Az új, 26 méter hosszú kerítés várhatóan július 30-ára készül el.

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egerben láttam, hallottam csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló