2024. június 22., Paulina

Eger ügye

Hol drágábbak az egri borok? Itthon vagy külföldön?

2019.11.30. 00:00

Különbözően alakult az országban eladott és az exportált nedűk értékesítési átlagára.

 

A Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ jelentése szerint a belföldön értékesített földrajzi jelzés nélküli és az oltalom alatt álló földrajzi jelzéssel ellátott borok átlagos értékesítési ára 11 százalékkal (hektoliterenként 22.275 forintra) emelkedett 2020 első tizenegy hónapjában az előző év azonos időszakához viszonyítva.

 

Más a helyzet a külföldön értékesített borokkal: ezeknek az értékesítési ára 6 százalékkal (hektolitereknént 22.796 forintra) csökkent a 2020. január–november közötti időszakban az egy évvel korábbihoz viszonyítva.

 

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint egyébként Magyarország bor-külkereskedelmi egyenlege (gyöngyöző bor és pezsgő nélkül) mind mennyiségben, mind értékben pozitív volt 2020. január-szeptember között, mennyiségben 37 százalékkal, értékben 23 százalékkal nőtt az előző év hasonló időszakához viszonyítva.

 

Itthon olcsóbbak, külföldön drágábbak lettek az egri borok

 

Az oltalom alatt álló eredetmegjelöléssel ellátott nedűk közül az egri fehérborok értékesítési átlagára 3 százalékkal csökkent itthon (hektoliterenként 42.509 forintra), és hasonló mértékben esett vissza a vörös- és rozéboroké is (hektoliterenként átlagosan 42.429 forintra).

 

Külföldön az egri fehérborok átlagos értékesítési ára közel 11 százalékkal esett vissza (hektoliterenként 46.430 forintra), a vörös- és rozéboroké viszont csaknem 4 százalékkal nőtt (49.525 forint hektoliterenként).

 

Fotók: pixabay.com

 

Az Agroinformnak az egyik egri borászat elmondása szerint idén mintegy 30 százalékkal magasabb termést tudtak realizálni, mert nem tapasztaltak olyan növényvédelmi kihívásokat, mint tavaly, amikor például a perenoszpóra csaknem megfelezte a termést. Idén az eladhatóság okozott nagyobb gondot a járványhelyzet miatt.

 

A vendéglátóhelyek zárva tartása a borászoknak sem kedvez

 

A portál cikke rámutat: a szőlő- és borágazat támogatása a mezőgazdaságon belül is nagy kihívás, hiszen a legtöbb mezőgazdasági termékkel szemben a borászati termékek elsősorban élvezeti cikkek. A vendéglátóhelyek több hónapos idei zárvatartása, a munkahelyek és a kerestek vírushelyzet miatti bizonytalansága nem kedvez az ágazatnak.

 

Mint írják, sokan a karácsony körüli keresletnövekedésben bíztak, de a szabadtéri vásárok is elmaradnak, illetve a borászatokba betérő vásárló is jóval kevesebb többek a kijárási korlátozások miatt.

 

Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló