Motoros tragédia Sirok és Egerbakta között: háromgyerekes apa vesztette életét – Megrázó VIDEÓ a helyszínről
A brit Independent csokorba gyűjtötte Magyarország legjobb borait, és ezek közé két egri borász nedűje is bekerült. A weboldal 2016-ig nyomtatott formában is létezett, és 2004-ben elnyerte „Az év brit napilapja” címet. Büszkén hirdetik magukról, hogy a nevükhöz méltóan (az Independent magyarul függetlent jelent) elfogulatlanok, az egri borok szakértőik választása alapján kerültek a listába. A portálon megjelent cikk szerint „Az új generációs bortermelők rájöttek, hogy a Magyarországon termelt szőlőből ízletes vörös, és üdítően ható fehér borokat is lehet készíteni.” A cikk írója úgy véli, hogy „Magyarország Európa egyik legeredményesebb bortermelő országa lehet”.
A tizenkét legjobb bor egyike a Kovács Nimród által készített 2018-es évjáratú Egri Csillag. Az Egri ügyek arról érdeklődött a borásznál, mitől olyan különleges ez a nedű. „Egerben hosszú időn keresztül megvolt a vörösboroknak a tradíciója, de az egri borvidék – Burgundiához hasonlóan – azok közé a kitüntetett borvidékek közé tartozik, ahol jó minőségű vörös- és fehérborokat is lehet készíteni” – vélekedett Kovács Nimród. „A hegyközség néhány éve úgy döntött, hogy jó lenne egy fehér Cuvee-vel is előrukkolni. Az Egri Csillagban kárpát-medencei fajtáknak kell döntő többségben szerepelnie. Nálunk ez a Leányka és az Olaszrizling, amely mellé még beteszünk Szürkebarátot és Chardonnay-t is, mert szeretünk bársonyos ízvilágot produkálni. Ez kedvessé és behízelgővé teszi a bort” – fogalmazott a borász, aki azt is hozzátette, hogy Csillag a „Mindennapok öröme” borcsaládba tartozik, mert könnyen iható, kellemes, korrekt bor.
Kovács Nimród. Fotó: the-buyer.net
A Bolyki pincészet 2016-os évjáratú Egri Bikavére az Independent szerint „erős, de bársonyos” ízzel rendelkezik, mely felveszi a versenyt bármelyik európai riválisával. Ennek titkáról Bolyki Jánost kérdeztük. „Egy nagyon kedves, jól fogyasztható borról van szó” – emelte ki a borász. „A cél az, hogy szerethető, jó ivású, borokat készítsünk, mert a fejlett borkultúrájú országokban sem a sűrű, sötét borokat keresik már, a hangsúly inkább a jó fogyaszthatóságon van. Mi is efelé mentünk el” – tette hozzá.
Ahogy korábban arról mi is beszámoltunk, az egri borászok 1552 palack bort ajánlottak fel, melyeknek eladásából származó bevételből az egri vendéglátóhelyek minden nap ebédet visznek az egészségügyi dolgozóknak. Ebbe a válogatásba a Bolyki-féle Bikavér is bekerült. Bolyki János ezen felül arra is készül, hogy az ország 36 legjobb borászát tömörítő Pannon Borműves Céh kezdeményezésére (melynek ő is tagja) 140 palack bort juttat el a Markhot Ferenc Kórház dolgozóinak a jövő hét folyamán.
A tizenkét legjobb magyar bor az Independent szerint:
Frittmann Irsai Oliver
Öreg Király dűlő száraz furmint Barta 2015
Frittmann Cserszegi fűszeres 2017
Kikelet lónyai hárslevelű 2017
Kolonics Nagy-Somlói juhfark 2017
Franz Weninger kékfrankos 2016
Campanula szürkebarát 2018
Kovács Nimród Egri Csillag 2018
Heumann Rajnai rizling 2017
Tüske rozé OEM Szekszárd 2018
Bolyki Egri bikavér 2016
Kardos száraz furmint 2018
Egy egri is bekerült az ország 10 legjobb vidéki étterme közé