2024. július 13., Jenő

Eger ügye

Mirkóczki Ádám: Ők csak háborúban tudnak gondolkodni, az is lehet cél, hogy belerokkanjak a támadásokba

Molnár Richárd 2019.11.30. 00:00

Eger polgármestere úgy érzi, nem csak a helyi Fidesz, de saját frakciójának képviselői ellen is hadat kell viselnie. Az országos politikába nem akar beleszólni, a pártok kéréseit sorra visszautasítja. De akkor mit keres annyi jobbikos a Városházán? Év végi nagyinterjú az Egri Ügyeken, I. rész.

 

2020 után nem ment el a kedve a polgármesterségtől? Mintha egy éve folyamatosan ostrom alatt állna a Városháza és az Ön személye.

 

Egyáltalán nem ment el a kedvem. Nem voltam naiv, tudtam, hogy mit vállalok. Tisztában voltam vele, hogy a 2019-ben ellenem megkezdett kampány nem fog az önkormányzati választások napjával véget érni. Ismerem a Fidesz helyi szereplőit, és tudtam, hogy minden létező aljasságot meg fognak velem tenni, amit csak lehet. A meglepetés inkább abban állt, amivel nem számoltam, hogy házon belül olykor sokkal többet kell hadakoznom, mint azt előre gondoltam volna. Ez a része tanulópénz. Akadtak képviselők, akik elég komoly csalódást okoztak.

 

Visszatérő kritika Önnel szemben, politikai ellenfelei és szövetségesei részéről is, hogy sokszor túl nyersen viselkedik, hamar elveszíti a türelmét és nem igazán hallgat másokra, hajlamos az önfejűségre. Van valami, amiben változtatna a viselkedésén, a stílusán?

 

Aki ismer, az pontosan tudja, hogy nem így van és nincs olyan ügy, amit ne lehetne velem megbeszélni. Ugyanakkor minden kritikának van alapja. Nem tartom magam sem szentnek, sem kritizálhatatlannak. A kritikák minősége és mennyisége azonban nincs arányban a valósággal, ugyanis a kritikusaim egyike sem tudna olyan példát mondani, hogy odajöttek hozzám egy javaslattal, és soron kívül ne teljesítettem volna a kérésüket. Ilyen szempontból bántanak ezek a kritikák, mert nem igazak. Úgy tűnhet, mintha ezek az emberek a világ legjobb terveit tették volna elém az asztalra és én pusztán önfejűségből dobtam volna azokat a kukába. Soha nem volt ilyen. Az viszont tény, hogy a közgyűlésben tíz év parlamenti képviselőség után elég szenvedélyesen bele tudok állni egy-egy vitába, de ezzel szerintem nagyon sok politikus, közszereplő így van. Azt javaslom a kritikus képviselőknek, hogy nézzék végig tavaly októbertől az összes közgyűlést, és objektív módon próbálják meg értékelni a saját teljesítményüket. Hányszor álltak fel, hányszor álltak bele akár csak szakmai vitákba? Főleg azok a képviselők, akik egyébként az elmúlt öt évben is tagjai voltak az előző közgyűlésnek, így a korábbi városvezetés viselt dolgait, hibáit, stílusát valószínűleg jobban ismerik nálam. Miért van az, hogy mégis nekem kell szinte mindig felvállalni a konfrontációkat akár helyettük is az ilyen vitákban? Azért kell ezt tennem, mert mások nem teszik meg. Pont ezért számtalanszor kértem már frakciótársaimat sokkal nagyobb közgyűlési aktivitásra. Nem akarok állandóan beszélni, de ha én nem reagálnék a Fidesz alaptalan vádjaira, egy külső szemlélő azt hihetné, hogy a hazugságok igazak.

 

 

A Fidesz szerint méltatlanul viselkedik az üléseken.

 

A Fidesz frakcióvezetőjének stílusa a jóérzés minden határán túlmegy. Ennek fényében minimum megmosolyogtató, ha ők vádolnak ilyenekkel. Nem gondolom, hogy bármiért is magyarázkodnom kellene, de nézzen meg bárki egy közgyűlést és ítélje meg maga, hogy ki milyen stílust képvisel. Mellesleg én lennék a legboldogabb, ha egy közgyűlésen nem kéne megszólalnom, csak ha kifejezetten hozzám intézett szakmai kérdésre kellene válaszolni.

 

Mi lehet az Egységben a Városért Egyesület frakció belső bajainak az ősforrása? Talán az, hogy miközben az ellenzéki pártok szövetsége vitte győzelemre az egyesületet, eközben Ön szinte rögtön a választások után kilépett a saját pártjából, a Jobbikból? Majd hasonló lépésre buzdította frakciótársait, ám azok nem követték.

 

Nem az ellenzéki pártok érték el a sikert, hanem mi, akik a kampányt csináltuk, a programot írtuk. A választások előtt milliószor elmondtam, hogy nem vagyok hajlandó pártpolitikai alapon vezetni Egert. Ennek utolsó demonstratív lépése volt, hogy nem csak a parlamentet, az ottani Jobbik-frakciót, hanem a pártot is elhagytam. Ezzel nem csak üzentem, hanem be is bizonyítottam, hogy innentől kezdve 53 ezer egri lakos polgármestere vagyok, és még a látszatát is el akartam annak kerülni, hogy bármilyen párt irányítana. Mindent döntés azon az alapon mérlegelek, hogy az használ-e a városnak.

 

Akkor mi az oka annak, hogy elkezdtek megjelenni nagy számban a Városházán, illetve az önkormányzati cégekben a Jobbikhoz, illetve az Ön pártpolitikusi múltjához köthető emberek?

 

Az vesse rám az első követ, aki nem ezt tenné. Ha valaki a saját ismeretségi köréből talál munkatársat, akiről tudja, hogy mire képes, hogyan dolgozott korábban a szakterületén, annak miért lenne bármi köze a politikához vagy az adott párthoz!? Viszont voltak olyan kísérletek, hogy ezt vagy azt az embert tegyem egyik vagy másik pozícióba. E kérések közül azonban egyet sem teljesítettem. Eger rovására egyetlen párt vagy bárki más érdekének sem vagyok hajlandó engedni. Ezek az igények elég gyorsan meg is szűntek.

 

A szavaiból eléggé úgy tűnik, hogy nem sok minden tartja már egyben az Egységben a Városért frakcióját. Két képviselő már ki is lépett a közelmúltban, ezzel megszűnt a közgyűlési többség. Ön szerint egyben tartható ez a frakció? Egyáltalán hogyan tudják majd keresztülvinni az akaratukat, ha megszűnik a veszélyhelyzet, és a polgármester helyett újra a közgyűlés hozhat döntéseket?

 

Nem félek sem a frakció felbomlásától, sem a döntésképtelenségtől. A hibák ellenére eddig is törekedtem arra, hogy olyan előterjesztések menjenek a közgyűlés elé, amelyeket pártállástól függetlenül lehet támogatni. Nyilván azért minden közgyűlésen van egy-egy élesebb napirend, ilyenkor persze fontos a többség megléte. Legutóbb éppen az Egri Városfejlesztési Kft ügyvezető-jelöltje kapcsán volt kiszavazás a frakcióból, éppen a távozott két képviselő részéről. Azóta egy kiváló szakember lenne a cég élén, ha ők ketten nem szavaznak együtt a Fidesszel. Épeszű magyarázatot azóta sem kaptam tőlük, miért döntöttek így. Ezt inkább dacnak tartom a részükről, ami pedig kimeríti a politikai felelőtlenség fogalmát, mert egy ilyen szavazásnak az az optikája, hogy ezek a képviselők korábbi vélt- vagy valós sérelmük miatt, csak azért, hogy nekem kellemetlenséget okozzanak, képesek egy várost büntetni. Valójában azonban nem nekem okoznak kárt, hanem a városnak. Ez a mindenkori képviselők valódi felelőssége.

 

Ennek ellenére szükség lesz rájuk a közgyűlési többséghez.

 

Egernek lenne szüksége minden képviselő felelős munkavégzésére és döntéseire. A legnagyobb frakció még mindig a miénk és nem gondolom, hogy lennének követői a két kilépőnek. Tőlem szavazhatnak ezentúl folyamatosan ellenünk a Fidesszel együtt, csak magukról állítanak ki ezzel szegénységi bizonyítványt.

 

Nem csak a saját frakciójával, hanem az ellenzéki önkormányzatok országos mozgalmával is akadt konfliktusa idén, amelynek élén Karácsony Gergely budapesti főpolgármestert találjuk. Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármester is erősen kritizálta Önt, amiért nem hajlandó csatlakozni a települések Orbán-kormánnyal szembeni közös fellépéséhez. Eger nem csatlakozott a közös uniós kezdeményezéseikhez sem. Rendeződött ez a konfliktus vagy tart a hidegháború?

 

Semmiféle konfliktus nincs közöttünk. Ugyanakkor nincs sok időm követni a tevékenységüket, hogy őszintén megmondjam. Hivatalos felkérés legutóbb sem érkezett arról, hogy Eger csatlakozzon ehhez vagy ahhoz a kezdeményezéshez. Egy levél, egy telefon sem jött. De a leginkább egy dolog zavar ebben a történetben: eredendően jó, helyi ügyek mögé, egyesek részéről országos politikai célok vannak beállítva. Nem tartom szerencsésnek, ha az önkormányzatokat a nagypolitika oltárán áldozzák fel egyéni vagy pártérdekek miatt. Ha egy önkormányzat a mindenkori kormánynak üzenne hadat valamilyen ügyben, amit ráadásul olyan politikusok képviselnek, akiknek miniszterelnök-jelölti ambíciójuk van, akkor maga az ügy kapna gellert. Onnantól kezdve nem arról szól a történet, hogy az adott ügyet hogyan vigyük végig, hanem arról, hogy az adott politikus, párt vagy pártok milyen politikai kommunikációs tőkét tudnak kovácsolni. Ezt én így látom és tapasztalom és ez független attól, hogy ki van éppen kormányon vagy ellenzékben. Én nem szeretném, ha Eger díszlete vagy kelléke lenne egy ilyen folyamatnak, mert az nem használna a városnak.

 

 

Ez érthető, de Karácsony és Márki-Zay éppen azt mondja, hogy az Orbán-kormány kényszeríti őket az országos politizálásba azzal, hogy folyamatosan támadja az önkormányzatok függetlenségét és anyagi forrásait.

 

Ezzel nem vitatkozom, mert az önkormányzatoknak rengeteg veszteséget kellett elkönyvelniük néhány kormányzati döntés miatt. Ezeket én is kritizáltam és kifejtettem a sajtóban a véleményem. Ugyanakkor továbbra is azt vallom, hogy nem szeretnék miniszterelnök-jelöltek kampányába beleállni egyik oldalon sem. Egy polgármester a saját városáért felel és ebből a székből nem szabad a nagypolitikai kampányokkal foglalkozni.

 

Térjünk át most a Fideszre. Úgy tűnik, mintha Ön személyes harcot vívna Oroján Sándorral, az egri Fidesz frakcióvezetőjével, minden nyilatkozatával, minden közgyűlési megszólalásával. Ebben a harcban most előhúzták a származási kártyát is: Ön már nem is egri a Fidesz szemében.

 

Az a vicces, hogy a Mirkóczki-család egy tősgyökeres egri család. Én Egerben születtem, Egerben nőttem fel, ide jártam bölcsödébe majd óvodába. Itt tanultam majd érettségiztem. A parlamenti képviselőséget leszámítva minden munkahelyem Egerben volt. Nem szeretném már sem az időmet, sem az energiámat Oroján hazugságaira pazarolni.

 

Nem lehet, hogy ez egy országos jelentőségű teszt? Megnézik, hogy Egerben működik-e a helyi idegenellenesség, aztán az ország más pontjain is bevetik. Itt azért elég jellemző, hogy valakiről számontartják a szomszédai vagy a kollégái, hogy egri vagy beköltöző.

 

Ez talán régen igaz volt, de ma már nem érzékelem, ugyanis nagy a fluktuáció. Egriek tömegével találkozom Budapesten és külföldön. Eközben sokan kerülnek Egerbe úgy, hogy például az egyetem elvégzése után maradnak itt vagy egyszerűen csak megtetszik nekik a város és itt vállalnak munkát.

 

Akkor mi lehetett a terv?

 

Tehetetlenségükben találhatták ki ezt. Tényleg minden szalmaszálba belekapaszkodnak, amiről azt feltételezik, hogy rajtam üthetnek egyet. De ezt a kérdést valójában tőlük kellene megkérdezni.

 

Még nagyon messze van az önkormányzati választás, legközelebb 2024-ben dönthetünk Eger polgármesteréről. Miért kampányol a Fidesz ilyen intenzíven?

 

Ennek lehet egy olyan célja is, hogy hátha „belerokkanok” az állandó támadásokba, mert esetleg azt gondolják, hogy lelkileg, idegileg nem bírom. Láttunk már ilyen politikai szereplőket. Ha ezt gondolják, tévednek. A másik oka szerintem az, hogy ez a helyi Fidesz politikájának a lényege. Ők csak háborúban tudnak gondolkodni. Azért a Fidesz-frakcióban vannak olyan habitusú emberek is, akikkel nagyon jól lehetne együtt dolgozni, ha a frakcióvezetőjük engedné őket Eger érdekében, a saját lelkiismeretük szerint tevékenykedni. Az a tragédiájuk, hogy sikerült, éppen a habitusánál fogva a legalkalmatlanabb politikusukat frakcióvezetővé választani. Sajnálom azokat, akik dolgoznának a város érdekében, de ezt nem tehetik meg.

 

Az interjú II. részében Mirkóczki Ádámot többek között arról faggatjuk, hogy miért olyan jó a viszonya a kormánnyal, például az uniós beruházások kapcsán, és ennek ellenére miért szenvedett vereséget a színházigazgató-választás során, valamint arról is, hogy kibírja-e Eger költségvetése a koronavírust, lesznek-e tömeges elbocsátások, megépül-e az egri jégcsarnok, futballpálya és elkerülőút.

 

(Szerettünk volna év végi interjút készíteni Oroján Sándorral, az egri Fidesz frakcióvezetőjével is, azonban ő – a koronavírus-járványra és az országos veszélyhelyzetre hivatkozva – nem kívánt élni a lehetőséggel.)

 

Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló