2024. június 17., Laura Alida

Eger ügye

#eger #önkormányzat #nyitrai zsolt #városháza #könyv #borászat #habis lászló

Tizenegymillióba került, most hegyekben áll az egri Városházán a Nyitrai által vágyott borászkönyv

Molnár Richárd 2021.01.23. 16:40

Még Eger fideszes vezetése rendelte meg 2014-ben a kiadványt a térség fideszes országgyűlési képviselőjének kezdeményezésére. Még mindig négyezer darab van belőle, de már önkormányzati ajándéknak sem alkalmas.

"Nyitrai Zsolt közzétett egy felhívást is. Márciusban Egerbe látogat a lengyel köztársasági elnök, azt szeretné elérni, ha addigra az egri borászok elkészítenének egy, az egri borvidéket bemutató, többnyelvű, nívós kiadványt" – hangzott el a TV Eger 2013. december 30.-án sugárzott riportjában, amely a december 29-én tartott XIII. Egri Borszalonról tudósított és amelyen beszédet tartott Nyitrai Zsolt, Eger és térségének fideszes országgyűlési képviselője is. Ezután több mint négy hónappal, 2014. április 3-án a TV Eger már egy könyvbemutatóról tudósított:

Gál Tibor borász mutatta meg azt a kiadványt, amelynek első példányait a múlt héten a Magyar-Lengyel Barátság Napján a lengyel és a magyar köztársasági elnök kapta meg. A könyv Nyitrai Zsolt országgyűlési képviselő kezdeményezésére, az egri önkormányzat anyagi segítségével készült el.

– szólt a riport kommentárja. Az egri bor – Bikavértől a Csillagig című könyv mellékletében 44 helyi borászat is bemutatkozott, vagyis hat és fél évvel ezelőtt még reklámértékkel is bírt a kiadvány. A riportban akkor elhangzott, hogy "a könyv egyelőre három nyelven jelent meg, magyarul, angolul és lengyelül, de a tervek szerint a jövőben kínai nyelven is kiadják".

 

Nos, a könyv példányából valóban kapott a 2014. márciusában Egerszalókra és Egerbe látogató lengyel államfő, Bronisław Komorowski. Ezután viszont csak 2014. júliusában említették újra a kiadványt a TV Eger riportjában, amely a július 10-én kezdődött XVIII. Egri Bikavér Ünnep megnyitó ünnepségéről tudósított, itt Nyitrai Zsolt szintén felszólalt.

A riport szöveges változatát a képviselő saját honlapján is megosztotta.

A nagy sikert aratott könyv után most egy ugyancsak nívós honlap készül az Egri Borvidék bemutatásának szándékával -- jelentette be Nyitrai Zsolt országgyűlési képviselő (...) Nyitrai Zsolt szólt arról a nemrégiben napvilágot látott kiadványról, amely az Egri Borvidéket mutatja be. A képviselő a kötet kiadását még a tavaly decemberi Egri Borszalonon kezdeményezte: az Egri bor – a Bikavértől a Csillagig címet viselő könyvben – amely egyébként kapható az idei Bikavér Ünnepen is – a 44 helyi pincészet mellett a borvidék történetét és adottságait is bemutatják. (...) A kötet a magyar mellett három nyelven jelent meg: angolul, lengyelül, valamint kínaiul. Hozzátette, hogy a könyv sikerén felbuzdulva tervezik egy nívós, igényes kivitelű honlap elkészítését, amely szintén az Egri Borvidék történetét, pincészeteit és borászait mutatná be azzal a szándékkal, hogy minél többen ismerjék meg kiváló borainkat itthon és külföldön egyaránt, növelve ezzel az egri nedűk piaci esélyeit.

– olvasható a tudósításban.

A tények ismeretében elég nagy meglepetésként érhette az egri önkormányzat dolgozóit, amikor az Egri Ügyek információi szerint 2020-ban, hat évvel az önkormányzat által finanszírozott könyv kiadása után, összesen mintegy 4000 darab porosodó példányra bukkantak a Nyitrai Zsolt által megálmodott kiadványból az egri városháza egyik helyiségében.

Miután birtokunkba került a 76 oldalas, keményborítós, melléklettel is kiegészített, egyébként valóban nívós könyv egyik magyar nyelvű példánya, közérdekű adatkérelemmel fordultunk az önkormányzathoz, hogy megismerjük a kiadvány előtörténetét.

bor3 Miután az önkormányzat a rendelkezésünkre bocsátotta a kiadványhoz kapcsolódó döntéselőkészítő dokumentumokat, szerződéseket és számlákat, megtudtuk:

 

összesen 5335 darab könyvet rendelt meg és fizetett ki 2014-ben a Fidesz-KDNP egri polgármestere, Habis László vezette önkormányzat, előkészítéssel, megírással és nyomdai költségekkel együtt összen 11,3 millió forintot.

 

Mivel a kiadványok 80 százaléka a város nyakán maradt, adódik a kérdés, hogy mit kezdhet velük az önkormányzat. A rossz hír, hogy nem sokat: önkormányzati reprezentációs ajándékként, a városi intézményekben vagy egyéb helyeken osztogatott, turisztikai marketinget (vagyis az eredeti célját) szolgáló reklámként már nem igazán használható. Ugyanis az előszóban még a 2019 őszén leváltott Habis László polgármesteri köszöntőjével találkozhat az olvasó.

bor2

Az egri borokról szóló leírások, kommentárok, továbbá az egri borászatokat taglaló melléklet talán többé-kevésbé időtállóak lehetnek még ma is a 2014-es kiadás ellenére, azonban adódik a kérdés: ha már legyártatta Eger előző városvezetése a könyveket, akkor miért nem gondoskodott azok marketingcélú felhasználásáról, elosztásáról, kiszállításáról vagy akár kereskedelmi értékesítéséről? Pedig Nyitrai elképzelése a dokumentáció és a szerződések alapján eléggé nagyszabású volt, ami azt feltételezte volna, hogy Eger önkormányzata a képviselő kezdeményezésére igyekszik majd annyi könyvet rendelni, amennyit majd fel is tud majd használni vagy el tud adni.

bor1

Mindenesetre a papíron Habis László vezette önkormányzat, alig tíz nappal Nyitrai Zsolt decemberi bejelentése után, már 2014. január 8-án árajánlatot kért az (azóta egyetemmé vált) Eszterházy Károly Főiskola Líceum Kiadójától egy egri borászati kiadvány előkészítésére, amely Nyitrai elképzeléseinek megfelelően az egri borvidéket mutatta volna be, továbbá magyar, angol és lengyel nyelven került volna kiadásra. Februárban pedig már a Pauker Nyomdától is árajánlatot kért Eger vezetése, 3-szor 2000 darab, azaz 6000 darab kiadványra. Kínai nyelvű kiadásról viszont nem volt szó, és ez a terv később sem valósult meg. A főiskola végül bruttó 6 millió 680 ezer 200 forintért vállalta a könyv nyomdakész megalkotását, a nyomda pedig 4 millió 627 ezer forintot számlázott ki a városnak. De végül a nyomdai megrendeléseket módosították: több angol nyelvű kiadványt kértek (2485 darab), valamint kevesebb magyart (1820 darab) és még kevesebb lengyelt (1030 darab).

nyitrai zsolt mti
Nyitrai Zsolt (Forrás: MTI)

Az különösen érthetetlen, hogy a lengyel köztársasági elnök látogatása alkalmából miért kellett ezer lengyel nyelvű kiadványt rendelni, ha ahhoz elegendő lett volna pár tucat példány is. De persze feltételezhetjük, hogy az önkormányzat a lengyel turisták tömeges látogatására, a nekik szánt borászkönyv elosztogatására, esetleg a kiadvány lengyelországi exportjára készült, marketingcélból. Ez azonban nem történt meg, hiszen a könyvek még mindig a városházán vannak.

 

Szerettük volna megkérdezni Nyitrai Zsoltot a kezdeményezésére összeállított kötet finoman szólva sem túl sikeres utóéletéről, ám a honatya annyira komolyan veszi a nyilvánosságot, hogy valamiért nem szeret nem propagandakérdésekre válaszolni. Amikor hozzá fordulunk, vagy egyáltalán nem válaszol, vagy az alábbihoz hasonló reagálást továbbíttat a beosztottjával: "Tekintettel arra, hogy az Egri Ügyek a baloldal által finanszírozott helyi propaganda lap, egy álhírgyár, amelyet nem lehet komolyan venni, ezért Képviselő Úr nem nyilatkozik Önöknek."

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egerben láttam, hallottam csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló