2024. július 13., Jenő

Eger ügye

A Dobó utcára is kijuthatunk a várból a földalatti alagutakon a Zárkándy-bástya felújítása után

2019.11.30. 00:00

Bővült a földalatti folyosók rendszere is, lesz hol bóklászni.

 

Újabb attrakcióval bővült az egri vár, ugyanis átadták a helyreállított Zárkándy-bástyát - számolt be riportjában az Eger TV. A beruházás 2018-ban indult a Modern Városok Programhoz kapcsolódva. A felújítás eredményeként többek között 150 méterrel bővült a földalatti folyosók rendszere a várban.

 

Minczér Gábor alpolgármester elmondta, a beruházás teljes költsége mintegy 620 millió forint volt, kormányzati támogatásból. Ringert Csaba, a Dobó István Vármúzeum igazgatója elmondta, a beruházás részben állagmegóvásról szólt, részben pedig egy új turistalátványosság kialakításáról. Ugyanis a földalatti kazamata-rendszeren keresztül el lehet majd jutni a Bástya utcától egészen a Dobó utcáig. 

 

Mirkóczki Ádám egri polgármester köszönetét fejezte ki a projekt megvalósításában résztvevőknek, hozzátéve: a bástya átadásával az egyik legnagyobb attrakcióval bővült a vár. Elmondta, a fejlesztések folytatódnak.

 

 

Legóból építette meg az egri vár makettjét a kreatív apuka - FOTÓK

Rézkarcok, alaprajzok alapján készült Eger nevezetességének miniatűr mása. Egy székesfehérvári apuka különleges azzal lepte meg két kisfiát, hogy felépítette nekik Eger várát legóból, az 1552-es állapotokat alapul véve. "Ha nincs ez a mostani karantén-helyzet, akkor valószínűleg ez az építmény sem jött volna létre, most viszont volt rá idő, így egy közös filmélmény nyomán megvalósítottam korábbi tervemet" - mesélte Bobory Gergely, a 9 éves Bercel és a 7 éves Bulcsú édesapja a szekesfehervar.hu-nak.

Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló