2024. július 19., Emília

Környék ügye

#zöldfül #környezetszennyezés #illegális hulladék #egererdő

Több tonnányi illegális szeméttől tisztította meg az Egererdő a környékbeli erdőségeket – FOTÓK

Barna Benedek 2021.06.02. 12:33

A jövőbeli hulladéklerakást sorompókkal és kamerákkal igyekeznek megakadályozni.

Idén tavasszal az állami erdőgazdaságok, köztük az EGERERDŐ Zrt. is részt vett  a Tisztítsuk meg az országot! programban, melynek egyik fő pilére a területek illegálisan lerakott hulladéktól való mentesítése – számolt be az Országos Erdészeti Egyesület honlapja.

 

Az EGERERDŐ Zrt kollégái összesen 18 szektorban észleltek nagyobb hulladék mennyiséget, melynek felmérése már múlt évben elkezdődött. Az állami erdőkben illegálisan elhelyezett hulladék jellemzően nem az erdőbelsőben, hanem a településekről és közutakról jól megközelíthető erdőszéleken lett deponálva, melynek összegyűjtése és elszállítása tavasszal valósult meg.

 

Főként vegyes kommunális hulladék és zöldhulladék lett elszállítva az erdőterületről, de jelentős volt az illegálisan lerakott építési törmelék aránya is. Veszélyes hulladékot, például palát, gumiabroncsot, elromlott elektronikai eszközöket is nagyobb mennyiségben gyűjtöttek össze kollégáink. Az EGERERDŐ Zrt. munkatársai 18 szektorban végeztek hulladékmentesítést, így például Ózd, Arló, Bekölce, Bélapátfalva, Parádsasvár, Sirok, Tard és Mátraszentimre állami erdei is megtisztultak, ahonnan közel 60 tonna súlyú, 180 köbméter hulladékot szállítottak el

– mondta el ifj. Ősz Gusztáv, az EGERERDŐ Zrt. erdőgazdálkodási és természetvédelmi vezérigazgató-helyettese.

 

 

A pályázat második lépéseként a felszámolt illegális telepek helyszínének védelmére sorompó- és kamerarendszert építettek ki, így kívánják megakadályozni a jövőbeni hulladéklerakást a "közkedvelt" helyszíneken. 

Az összesen 6,3 millió forintból megvalósuló komplex program harmadik célja a természetkárosításra és annak megelőzésére való figyelemfelhívás, így a kommunikációra is nagy hangsúlyt fektettünk! A frekventált helyeken tájékoztató táblákon, plakátokon keresztül hívjuk fel az erdőlátogatók figyelmét a szemétlerakás negatív hatásaira és a hulladékradar applikáció használatára, mellyel sokat segíthetnek a szemétmentes erdőkért végzett munkánkban

– tette hozzá ifj. Ősz Gusztáv programkoordinátor.

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Eger és környéke fotókon csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló