2024. július 19., Emília

Környék ügye

#zöldfül #környezetvédelem #állatvédelem

Illés Zoltán: szinte minden államban van környezetvédelmi tárca, és szégyen, hogy nálunk nincs

Barna Benedek 2021.06.07. 18:25

A volt környezetvédelmi államtitkár szerint következetes zöld politika valószínűleg soha nem lesz, de lehetne jobban csinálni.

Környezet- és állatvédelemről tartottak egyeztetést pénteken Kápolnán a helyi Macskaárvaház Alapítvány szervezésében. Az esemény részeként először galagonyafákat ültettek a meghívott résztvevők: Elek István, a Heti Válasz egykori főszerkesztője, Berecz Mátyás volt egri alpolgármester, a DK helyi előválasztási jelöltje, Kendernay János LMP-s képviselő és Dr. Illés Zoltán, az Orbán-kormány időközben megszüntetett környezetvédelmi államtitkárságának korábbi vezetője.

 

A faültetést követően beszélgettek a kápolnai polgárőrök vezetőjével, Blahó Lászlóval kiegészülve. A Macskaárvaház Alapítvány kuratóriumi elnöke, Bóday Pál hangsúlozta, hogy azért szervezték meg a beszélgetést, megtudják, az ellenzék álláspontja szerint milyen szinten lenne jelen a zöld politika a kormányban a mostani ellenzék győzelme esetén, egyelőre ugyanis hiányolják az erről való kommunikációt.

 

A beszélgetésben egy ponton felmerült az a kérdés, hogy volt-e Magyarországon a rendszerváltás óta konzisztens kormányzati zöld politika, amire Illés Zoltán úgy válaszolt, hogy "nem volt és soha nem is lesz". Hozzátette, hogy persze a világon sehol nem lehetne ezt tökéletesen csinálni, de jobban lehetne.

 

 

Az eseményről beszámoló TV Egernek nyilatkozva a volt államtitkár úgy fogalmazott:

Akármilyen kormányzat alakul, nagyon fontos lenne, hogy egy új környezetvédelmi, természetvédelmi, vízügyi minisztérium alakuljon meg.

Szerinte ez azért lenne fontos, mert azáltal, hogy külön tárcát szentelnének ezeknek a területeknek, súlyt adnának nekik. A volt államtitkár hozzátette: szégyen Magyarországra nézve, hogy nincs önálló környezetvédelmi tárcánk, mert a világ 194 államából összesen négyben van így: rajtunk kívül Szomáliában, Tanzániában és Szaúd-Arábiában.

 

Ezzel egybecsengően nyilatkozott Berecz Mátyás is, aki arról beszélt, hogy szerinte nemcsak politikailag és gazdaságilag van szükség szemléletváltásra az országban, hanem a környezetvédelemben is.

 

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló