2024. július 13., Jenő

Környék ügye

#tisza-tó #tisza #árvízvédelem

Lassú apadás indult a Közép-Tiszán, de a Tisza-tónál még tart az árvízvédelmi készültség

EÜ/MTI 2021.02.25. 16:51

Csütörtök hajnalban kezdődött az apadás.

A Közép-Tiszán is megindult a lassú apadás csütörtök hajnalban, azt megelőzően tizennégy órán át tetőzött Szolnoknál a folyó, 760 centiméteres vízállással - közölte a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (Kötivizig) a honlapján.

 

A tájékoztatás szerint az elmúlt huszonnégy órában folytatódott az árhullámok levonulása a Tiszán és mellékfolyóin. Továbbra is másodfokú készültséget tartanak fenn a Tisza jobb partján Dobapusztától Lakitelekig, a bal parton Fegyvernektől Csongrádig, valamint a Zagyva visszaduzzasztással érintett szakaszán. Jelenleg Kiskörétől Csongrádig 347,6 kilométeren van másodfokú védekezés - írták.

 

A Tisza-tónál február közepén rendeltek el elsőfokú árvízvédelmi készültséget, amit néhány napra másodfokúra emeltek, majd újra mérsékeltek. A csütörtöki állás szerint elsőfokú maradt az árvízvédelmi készültség tó mentén és a Hármas-Körös visszaduzzasztott alsó szakaszán (Csongrád és Kunszentmárton között), összesen 80,1 kilométeren.

 

Hódüreg miatt a Zagyva jobbparti töltésének 40-es és 29-es kilométerénél pontszerű harmadfokú árvízvédelmi készültséget tartanak fenn.

 

Az igazgatóság közölte: a hullámtér feltöltődése miatt a tiszapüspöki és a szolnoki "Mentetlen" területén lévő üdülőövezetek továbbra is víz alatt vannak.

 

A Kötivizig működési területén lévő önkormányzatok közül másodfokú árvízvédelmi készültséget rendelt el Szolnok és Tiszakécske önkormányzata.

 

Az igazgatóság valamennyi belvízvédelmi szakaszán készültség van érvényben: másodfokú a karcagi, a kisújszállási, a jászberényi, a jászkiséri, a tiszakécskei és a kiskörei, elsőfokú pedig a mezőtúri, a kunhegyesi, a törökszentmiklósi, a cibakházi és a ceglédi szakaszon.

 

A csütörtök reggeli összesítés szerint az elöntés nagysága csökkent: jelenleg 11 ezer 395 hektárt borít víz.

 

Az igazgatósághoz beérkezett információk szerint Túrkevén és Jászkiséren másodfokú a belvízvédelmi készültség - közölte a Kötivizig.

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Eger és környéke fotókon csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló