2024. július 19., Emília

Környék ügye

#mészáros lőrinc #mátrai erőmű #veszteség

A Mészárostól megvett Mátrai Erőmű közel 43 milliárdos veszteséget termelt az államnak 2020-ban

Barna Benedek 2021.06.01. 19:40

A bevételek csökkentek, a kiadások megugrottak.

A 2019-es 5,9 milliárd forintos mínusz után 2020-ban 42,7 milliárd forintra duzzadt a Mátrai Erőmű Zrt. vesztesége – derül ki a cég nemrég közzétett beszámolójából a G7 cikke szerint.

 

A cég árbevétele nem csökkent jelentősen, 2020-ban 76,4 milliárd forint volt, ami csak kicsivel több mint egymilliárd forinttal kevesebb a 2019-es szintnél (77,6 milliárd forint), miközben ráadásul az egyéb bevételei több mint 5 milliárd forinttal 10,4 milliárd forintra nőttek.

A masszív veszteség tehát jelentős mértékben a kiadásainak növekedéséből származott. Az anyagjellegű (a működéshez szükséges) és a személyi jellegű ráfordítások (az alkalmazottak béreivel kapcsolatos kiadások, azaz bérköltség, járulék, egyéb kifizetések) ugyan egy kicsit még csökkentek is, így nem ezek járultak hozzá a nagy veszteséghez, de közben feltűnően megugrottak a cég egyéb kiadásai: csaknem 39 milliárd forinttal 60,9 milliárd forintra nőttek.

mátrai-erőmű-Szigetváry Zsolt-mti
Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI

A cég vagyontárgyainak egy részét újraértékelték, és ebből az derült ki, hogy a cég vagyona 25,6 milliárd forinttal kevesebb, mint tavaly. Felülvizsgálták a bánya bezárásával és környezetvédelmi kötelezettségeivel együtt járó jövőbeli költségeit is, és több tételt is drágábbnak ítélt meg, amire 12 milliárd forintot tettek félre.

 

Sikerült ugyanakkor felszabadítaniuk közel 5 milliárd forintot, amit a korábbi években tettek félre az erőmű lebontására. Utóbbi vélhetően annak köszönhető, hogy a jelenlegi tervek szerint a Mátrai Erőmű megmarad, csak a jövőben szén helyet gázt használ majd.

 

Az állami Magyar Villamos Művek (MVM) 2020 elején vásárolta meg az erőmű többségi részesedését Mészáros Lőrinc érdekeltségeitől. A nagyobb veszteséget okozó tartalékolásra most azért is volt szükség, mert 2018-ban már a Mészárosék tulajdonában álló cég közgyűlése döntött úgy, hogy a veszteséges működés ellenére 11,2 milliárd forint osztalékot fizet a tulajdonosoknak.

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egerben láttam, hallottam csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló