2024. június 17., Laura Alida

Környék ügye

#zöldfül #tisza-tó #környezetszennyezés #hulladék #pet kupa

Pillepalackhajókról szedik a hulladékot a Tisza-tavon – FOTÓK

Barna Benedek 2021.06.13. 15:01

A napokban a PET Kupa résztvevőinek hála rengeteg szeméttől megszabadulhat a víztározó.

Ahogy arról portálunk is beszámolt, a napokban tartják a II. Tisza-tavi PET Kupát.

A folyótisztítási akció vasárnap startolt el tizenegy csapattal Tiszafüredről, a versenyt záró eredményhirdetés és díjátadó a Kiskörei Strandon, június 15-én lesz.

A csapatok a pillepalackokból maguk által készített hajóikkal Kisköréig eveznek a Tiszán, közben gyűjtve a folyón felgyülemlett hulladékot

– mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) körforgásos gazdaság fejlesztéséért, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára vasárnap Tiszafüreden az MTI beszámolója szerint. Steiner Attila fontos problémának nevezte a hulladékok okozta környezetszennyezést, de szerinte pozitív fejlemény, hogy egyre több állampolgár, önkormányzat és civil szervezet is tesz ez ellen, amit a PET Kupa is igazol.

DEBRE20210613003

A cél a körforgásos gazdaságra történő átállás, amely során az értékes anyagokat vissza tudják emelni a gazdasági körforgásba

– mondta, megjegyezve: a PET-palackokat csaknem százszázalékosan újra is lehetne hasznosítani. Javasolta a hulladékradar applikáció letöltését, amelyen be lehet jelenteni az illegális hulladéklerakatokat, a bejelentést pedig továbbítják az illetékes hivataloknak, önkormányzatoknak.

 

Révész Máriusz, az aktív Magyarországért felelős kormánybiztos bejelentette: július elsejétől az egyszer használatos műanyagok használatát szigorítják. Továbbá át fognak adni idén is három, pillepalackból épült kikötőt a Tiszán. Lezárult emellett a "mosolygós zsák akció", amely során a PET Kupa résztvevői a Tisza-tó árteréből gyűjtöttek zsákokban hulladékot, ezt a programot is szeretnék folytatni.

DEBRE20210613007

Ujvári Imre, Tiszafüred polgármestere (Fidesz-KDNP ) elmondta: idén lehetőséget kaptak az ITM-től egy több száz köbméter hulladékot tartalmazó illegális lerakó felszámolására. Céljuk, hogy a lerakott hulladék mennyisége öt százalék alá csökkenjen. Hozzátette: a városban fejlesztik a Tisza-tavi Regionális Hulladékkezelő Központot, ahova nemcsak Tiszafüred, hanem mintegy harminc másik település hulladékát is szállítják.

Jelenleg egy előválogató csarnok épül Tiszafüred és Karcag önkormányzata közös projektjében, és Karcagon is épül egy hasonló létesítmény. Ennek lényege, hogy a kommunális hulladékot nem lerakják, hanem átválogatják, majd újrahasznosítható fűtőanyag készül – közölte.

 

Molnár Attila Dávid, a Tiszai PET Kupa társalapítója, a Természetfilm.hu elnöke elmondta: határon átnyúlva, több országgal együttműködve igyekeznek kezelni a nemzetközi folyószennyezések problémáját.

DEBRE20210613009

Tamás Zsolt, a PET Kupa versenyigazgatója, a II. Tisza-tavi PET Kupa főszervezője azt mondta, hogy tavaly ősszel hét tonna hulladékot gyűjtöttek össze a tó árterében, de a januári és májusi áradások ismét nagy mennyiségű szemetet hoztak Ukrajna és Románia felől.

 

A csapatok munkáját a tavaly debütált, gyorsreagálású hulladékgyűjtő hajó, a PETII támogatja, és a versenyen ott lesz a korábban közösségi adománygyűjtésből épült, pillepalackokon lebegő hulladékgyűjtő hajó, az M.V. PETényi is.

A PET Kupa eddigi eredményei: 115 hulladékhajó, 165 tonna hulladék, 403 szennyezett helyszín monitorozása, 67 terület megtisztítása.

(Fotók: Czeglédi Zsolt / MTI)

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Eger és környéke fotókon csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló