2024. július 19., Emília

Mindenki ügye

#zöldfül #víz #öntözés #tipp

5 tipp, amivel segíthetünk a kánikulában a madaraknak, méheknek, és a fáknak

Nagy Donát 2021.06.19. 11:15

A víz a kulcsa mindennek.

A nyári hőhullámok alkalmával nemcsak az emberek viselik nehezen az időjárási körülményeket, de az élővilág is, írja a Zöldbolt. Bár nyilvánvalóan a zölddel tarkított vidéki környezetben vagy kertvárosokban sem rózsás ilyenkor a helyzet, de főként a betonban, lekövezett terekben bővelkedő városok állat- és növényvilága sínyli meg leginkább a forróságot. Hogyan segíthetünk rajtuk?

 

1. Itató és fürdő a madarak számára

A segítségnyújtás egyik legegyszerűbb és legkézenfekvőbb módja, ha ivási és fürdési lehetőséget biztosítunk a környéken élő tollas barátainknak. A madarak számára nagy kihívást jelent, ha naponta többször is jelentős távolságokat kell megtenniük, hogy ivóvízre találjanak. A keresgéléssel sok energiát elveszítnek ráadásul nem is mindig járnak eredménnyel. Kertben, ablakban, erkélyen helyezzük el számukra olyan vízzel teli edényeket, tálakat melyekből biztonságosan ihatnak és esetleg meg is fürödhetnek benne.

 

2. Itató pillangók és méhek számára

Nem csak a madarakat, de a szomjas lepkéket, pillangókat, méheket is segíthetjük némi vízzel. Ezeknek az élelmiszereink alapanyagát adó növények beporzásban is közreműködő rovaroknak olyan itatóval kedveskedhetünk, ami nem túl mély – leginkább egy tál vagy agyagból készült virágaltét – az alján pedig kövek, kavicsok sorakoznak. A pillangók szívesen szívogatják a nedves talajt, őket tehát várhatjuk egy lapostányérnyi vizes földdel is.

watering-can-5202988_1280
Fotó: Pixabay

 

3. Utcai fák, cserjék öntözése

A városi, települési fáknak, fasoroknak egyre nagyobb szerepük van az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodásban is, nem mindegy hát, hogy a hőségriadók, kánikulák alkalmával (is) elegendő vízhez jutnak-e. Tervezzünk tehát előrelátóan! A már elültetett fiatal csemeték nagyobb eséllyel maradnak életben, ha legalább az első években rendszeresen locsoljuk őket. Ha megteheted, reggel vagy este te is vigyél néhány vödör vizet az utcán álló fáknak! Ez különösen fontos a belvárosi, körbebetonozott növények esetében. Társasházakban akár néhány szomszéddal is össze lehet fogni és beosztani a locsolást.

 

4. Mulcsozás

Nemcsak a veteményes, de a fák esetében is hasznos praktika a mulcsozás. A talajtakarás lassítja a nedvesség elpárolgását, így a föld hosszabb ideig el tudja tárolni az eső- vagy öntözővizet.

 

5. Árnyék, árnyék, árnyék

A forró nyarakon egyre nagyobb kincset ér az árnyékos kert, árnyékos utcaszakasz, árnyékos park, árnyékos erkély… nemcsak az emberek, de a városokban élő állatok számára is. A kisebb nagyobb zöldfelületek egyfajta oázist jelentenek, ahová elbújhatnak a hőség elől, legyen az egy bokorcsoport, futónövényekkel benőtt balkon, hátsó udvarban álló fa vagy utcai zöldfelület. Ha tehetjük, növeljük ezek számát!

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló