2024. február 24., Szökonap

Mindenki ügye

#templom #koronavírus #járvány #istentisztelet

Szüneteltetik a nyilvános istentiszteleteket, Egerben a katolikusokat is

MTI 2021.03.05. 12:54

A református és evangélikus egyház is a személyes jelenlét mellőzését kérte a gyülekezetektől. A katolikus egyház estében nem született ilyen döntés, az egri érsek ugyanakkor felfüggesztette a nyilvános istentiszteleteket az egyházmegye területén.

A katolikus templomokat továbbra sem zárják be, nyilvános istentiszteleteket is lehet tartani, de a megyés püspökök felmentést adnak a vasárnapi szentmisén való részvétel kötelezettsége alól - tájékoztatta a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) pénteken az MTI-t.

 

Az Egri Főegyházmegye honlapján is közzétett közlemény szerint - az Egyházi Törvénykönyv értelmében - az egyes megyés püspökök ettől eltérő rendelkezéseket is hozhatnak (az Egri Főegyházmegyében így történt - lásd lentebb).

 

"A koronavírus miatt meghirdetett veszélyhelyzetben a templomok mint a lelki feltöltődés és imádság helyei különösen is fontosak, ezért templomainkat továbbra is nyitva tartjuk" - hangsúlyozták.

Mint írták, nyilvános istentiszteletek csak a hatósági kijárási és egyéb korlátozásokkal összhangban végezhetők, figyelembe véve a járványügyi előírásokat, különös tekintettel a fertőtlenítőszerek használatára, a maszk viselésére és a védőtávolság megtartására.

Az Egyházi Törvénykönyv előírásai szerint a megyés püspök, ha úgy ítéli meg, felmentést adhat a vasárnapi szentmisén való részvétel kötelezettsége alól. Ezt a felmentést a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia megyés püspökei megadják.

 

A húsvéti szertartásokról a testület később dönt - tették hozzá.

minorita templom - eger PONT hu
Kép forrása: eger.hu

Frissítés: a Magyarországi Evangélikus Egyház (MEE) péntek délutén kiadott közleményében azt írta, püspöki tanácsuk a nyilvános istentiszteletek szüneteltetését javasolja a gyülekezeteknek.

 

Fabiny Tamás, az MEE elnök-püspöke, Kondor Péter és Szemerei János püspökök közös levelükben azt írták: 2021 böjti időszakában egyre növekvő reménységgel várták a találkozás lehetőségét. A jelenlegi súlyos járványügyi helyzetben mégis azt javasolják a gyülekezeteknek, hogy virágvasárnapig ne tartsanak személyes jelenléttel istentiszteletet, sem hétközi gyülekezeti alkalmat.

 

Az ajánlás hétfőn lép érvénybe, a püspöki tanács fokozott elővigyázatosságra kéri azokat a gyülekezeteket, ahol most vasárnap még megtartják az istentiszteleteket.


A püspökök reményüket fejezték ki, hogy mivel az oltás folyamata felgyorsult, hamarosan újra együtt lehetnek a "gyülekezet közösségében". Egyúttal mindenkit arra biztattak, hogy regisztráljon és éljen az oltás lehetőségével.

 

Hasonlóképpen a Magyarországi Református Egyház zsinatának elnökségi tanácsa is úgy döntött pénteken, hogy hétfőtől szüneteltetik a nyilvános istentiszteleteket és a gyülekezeti alkalmakat a református templomokban. Az MTI-hez is eljuttatott határozat szerint március 8. és 26. között minden személyes jelenléttel járó istentisztelet, gyülekezeti alkalom és összejövetel szünetel.

 

A zsinat elnökségi tanácsa azt javasolja a gyülekezeteknek, hogy digitális eszközök segítségével tartsanak istentiszteleteket és gyülekezeti alkalmakat. Hozzátették: arra kérnek minden lelkipásztort és presbitériumot, hogy "ebben a rendkívüli helyzetben is találjanak módot a bajba jutottak, betegek és magányosok lelki támogatására, és nyújtsanak segítséget az erre rászorulóknak".

 

A nagyheti és húsvéti istentiszteletek rendjéről március 26-án dönt az egyház vezetése.

 

Frissítés2: Az Egri Főegyházmegye pénteki közleménye szerint az egyházmegye területén a katolikus templomokban is szüneteltetik a nyilvános istentiszteleteket 2021. március 8., hétfőtől. Ternyák Csaba egri érsek a vasárnapi szentmisén való részvétel kötelezettsége alóli felmentést minden hívőnek visszavonásig megadja. A tavaszi bérmálásokról és a nagyheti szertartásokról később történik intézkedés.

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egerben láttam, hallottam csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló