2024. április 23., Béla

Mindenki ügye

#kormány #autópálya #koncesszió

A kormány bedobta a bomba érvet az autópályák magánkézbe adása mellett: Gyurcsány

Barna Benedek 2021.06.27. 09:28

Erős...

Az Egri Ügyek is megírta, hogy az Orbán-kormány 35 évre magánkézbe adná a komplett magyar gyorsforgalmi úthálózatot. Szombaton Tordai Bence, a Párbeszéd frakcióvezető-helyettese és Dorosz Dávid, az ellenzéki párt elnökségi tagja a Miniszterelnökség épületénél tartott sajtótájékoztatón bejelentették: közérdekű adatigénylést nyújtottak be, hogy kiderüljön, kiknek akarják átjátszani az autópályákat. 

 

Tordai Bence hangsúlyozta, teljesen komolytalannak tartják, hogy egy ilyen volumenű projektre egy hónapos határidőt hagynak, ezért szerintük már most tudható, hogy ki lesz a pályazat nyertese, a konzorciumban pedig várhatóan benne lesz az a Magyar Közút is, amely most is karbantartja az autópályákat. Az ellenzéki politikus megjegyezte, kizárólag Olaszországban volt arra példa, hogy a teljes gyorsforgalmi úthálózatot koncesszióba adták, de egy közelmúltban történt tragédia miatt az állam ott is visszavásárolta az autópályákat.

A Párbeszéd frakcióvezető-helyettese szerint a 2057-ig szóló koncesszió azért is elfogadhatatlan, mert az jelentősen, 4-5 százalékponttal emelné az államadósságot, miközben a fideszes oligarchákat gazdagítaná.

A politikus azt is közölte, hogy benyújtottak egy országgyűlési határozati javaslatot, amely felszólítja a kormányt, hogy vonja vissza a koncessziós kiírást.

 

Az ellenzéki párt sajtótájékoztatójára reagálva a Kormányzati Tájékoztatási Központ (KTK) az alábbi közleményt adta ki:

Gyurcsány Ferenc kormánya 75 évre adta koncesszióba a repülőteret és külföldieknek, devizahitelre adta koncesszióba az M6-os autópályát, amin a magyar állam rengeteget veszített. Ma Gyurcsány Ferenc szövetségesei azért tiltakoznak, mert az új koncessziós pályázat nem devizában van, hanem forintban, így azon magyarok is elindulhatnak. Ha tehetnék, ugyanott folytatnák, ahol abbahagyták: újra külföldi multik kezére adnák az országot.

Az autópályák koncesszióba adását ért bírálatra tehát szimpla gyurcsányozással válaszoltak, emellett ráadásul a KTK olyan kritikát ad az ellenzéki politikusok szájába, ami nem hangzott el.

 

(Indexfotó: pikrepo.com)

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló