2024. július 13., Jenő

Mindenki ügye

#időjárás-jelentés #nyár #hőhullám #hőség #hőségriasztás

Érkezik az idei első hőhullám, szombattól keddig hőségriasztás lép életbe Magyarországon

Barna Benedek 2021.06.17. 16:28

Napközben akár 35 fokig is melegedhet a levegő a hétvégén.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) és az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közös közleményben jelezte, hogy a következő napokban várható tartós hőség miatt Müller Cecília hőségriasztást adott ki.

 

Mint írták, az országos tisztifőorvos szombaton 0 órától kedd éjfélig rendelte el másodfokú intézkedését. Ez a okozat azt jelenti, hogy a középhőmérséklet várhatóan legalább három egymást követő napon eléri vagy meghaladja a 25 fokot. A riasztás egyúttal azt is jelzi, hogy a magas napi átlaghőmérséklet olyan környezet-egészségügyi kockázatot jelent, amely indokolja az egészségügyi ellátórendszer

 

A közleményben iemelték: a nagy hőség az egészséges szervezetet is megterheli, bárkinél okozhat egészségügyi panaszokat, kellemetlen közérzetet, dekoncentrációt. Különösen veszélyeztetettek a kisgyermekek, az idősek, valamint a szív- és érrendszeri betegségben szenvedők.

 

A közleményben több dolgot is felsoroltak, amire oda kell figyelni:

 

– Kitértek arra, hogy az autósok vezessenek óvatosan, mert a meleg rájuk nézve is kedvezőtlen hatással lehet.

 

– A vízparton tartózkodók hűtsék le magukat, mielőtt vízbe mennek – különösen napozást követően –, felhevült testtel ne ugorjanak a vízbe.

 

Fontos továbbá odafigyelni a fokozott vízivásra, a kávé, az alkohol, a magas koffein- és cukortartalmú üdítők és zsíros ételek fogyasztása viszont kerülendő.


– Felhívták a figyelmet, hogy gyermeket, állatokat ne hagyjanak autóban. Ha valaki autóban hagyott gyermeket, állatot lát, hívja a 112-es segélyhívó számot – tették hozzá.

 

– Senki ne hagyjon továbbá az autóban fertőtlenítőt, hígítót, festéket, öngyújtót, mert ezek is meggyulladhatnak a nagy melegben.


11 és 15 óra között lehetőség szerint ne tartózkodjanak a napon, illetve védekezzenek megfelelő ruházattal és napvédő szerekkel a leégés ellen. Aki teheti, tartózkodjon árnyékban, légkondicionált helyiségben, a legmelegebb órákban kerülje a megterhelő fizikai munkát. A bárki által igénybe vehető légkondicionált helyiségek listája péntektől elérhető lesz a katasztrófavédelem weboldalán – tették hozzá.


– Az NNK és az OKF közös közleményében azt is kiemelték, hogy meleg időben a növényzet is hamarabb kiszárad és könnyebben meggyullad. "Erdőben csak a kijelölt tűzrakóhelyen szabad tüzet gyújtani, ezt is csak akkor, ha nincs elrendelve tűzgyújtási tilalom" – írták.


Az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtökön a Facebook-oldalán emlékeztetett: a hétvégén érkezik az idei első hőhullám.

 

Az előrejelzésük szerint pénteken túlnyomóan napos, csapadékmentes idő várható kevés gomoly- és fátyolfelhővel. Hajnalban 11-20 fok várható. Délutánra 31-35 fokig melegszik a levegő.


Szombaton is sok lesz a napsütés. A Tiszántúlra esetleg besodródhat egy-egy zápor, zivatar, de másutt nem lesz csapadék. A minimumhőmérséklet 13-21 fok között valószínű. A nappali maximumok 31 és 35 fok között alakulnak.

 

Vasárnap is napos időre lehet számítani, de néhol előfordulhat zápor, zivatar. A hajnali 14-22 fokról 31-35 fok közé emelkedik a hőmérséklet - olvasható az előrejelzésben.

 

(Indexfotó: pikrepo.com)

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló