2024. február 24., Szökonap

Mindenki ügye

Jaj, fizetős lesz a Facebook! Már megint egy ostoba álhírrel szédítik az emberek egymást

Egri propeller 2019.11.30. 00:00

És csak terjed és terjed.

 

Már beszámoltunk arról, hogy Egri propeller néven ál- és propagandahír figyelő indult Egerben. A kezdeményezésnek portálunk lett a médiapartnere, ami annyit jelent, hogy az Egri propeller Facebook-oldalon közölt bejegyzéseket változtatás nélkül átvehetjük. Az oldal legújabb bejegyzése következik, íme:

 

Minden bizonnyal nagyon sokan találkoztak a napokban ezzel a kiírással a Facebook-üzenőfalukon, miután egy-egy gyanútlan ismerősük mindezt megosztotta:

 
„Hivatalos hirdetés!Megjelent a médiában és a TF1-en, hogy a Facebook belépési díjat kér ezentúl: 5,99€ur. Annak érdekében, hogy megmaradjon a magánéleti státuszod . Ha bemásolod ezt az üzenetet az oldaladra, ingyenes marad (bemásolni, nem megosztani) ha nem, holnaptól minden publikációd nyilvánossá válhat. Sőt, a törölt üzenetek vagy a nem engedélyezett fotók is. Végül is, egy egyszerű bemásolás nem kerül semmibe. Ez mostantól hivatalos.
Hivatalos, 10.33-tól. A tévé is leadta. A Facebook fizetőssé válik ettől a nyártól. Ha bemásolod ezt a faladra, a fiókod kék lesz és a Facebook ingyenes marad számodra. Add tovább ezt az üzenetet, ha nem fiókodat törlik
UI : Ez komoly, a falad kék lesz”
 
Természetesen a képtelen állításoknak nincs sok hivatalos alapjuk, mégis futótűzként terjedt el ez az álhír. Az egészben az a legironikusabb, hogy az álhírek, a torzított, téves információk terjedésének egyik legfőbb felülete, a Facebook szolgáltatott helyet egy olyan információhalmaznak, amely a közösségi oldalról szól.
 
Aki végigolvassa a fenti pár sort, könnyen eldöntheti, hogy itt bizony kamuhírről van szó. Ráadásul semmilyen hivatalos forrás nincs megemlítve a szövegben, amely helyesírása, megfogalmazása is egyértelműen mutatja annak szavahihetőségének hiányát.
 
Az, hogy ennek ellenére mégis ennyire sokan osztják ezt az álhírt, mutatja: mekkora szükség van arra, hogy a társadalom minél szélesebb rétege kapjon tényleges képzést, információkat arra vonatkozóan, hogyan ismerhető fel, ha meg akarják őket téveszteni, és hogyan váljanak tudatos médiahasználókká.
 
Nem is olyan rég az Egri propeller készített egy rövid tájékoztató videót arról, hogy miként is lehet felismerni az álhíreket. Aki esetleg bedőlt a fenti álhírnek, mindenképpen nézze meg a videót, amely IDE KATTINTVA érhető el.
 
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló