2024. július 13., Jenő

Mindenki ügye

#koronavírus #védőoltás #európai parlament #európai unió #védettségi igazolvány

Júliusban jöhet az uniós Covid-igazolvány, a keleti vakcinákat nem kötelesek elfogadni a tagállamok

Barna Benedek 2021.06.09. 14:05

Bár a fideszes képviselők korábban tiltakoztak az oltóanyagok közötti különbségtétel ellen, ők is megszavazták a javaslatot.

Lezárult az uniós Covid-igazolvány bevezetését előkészítő jogalkotói munka, miután az Európai Parlament (EP) szerdai plenáris ülésén a képviselők 546 szavazattal, 93 ellenében és 51 tartózkodás mellett elfogadták az igazolványról szóló jogszabálycsomag uniós polgárokra vonatkozó rendeletét, és 553 szavazattal, 91 ellenében és 46 tartózkodás mellett pedig a nem uniós polgárokra vonatkozó rendeletét. Amint az Európai Unió Tanácsa hivatalosan is elfogadja a rendeleteket, július 1-jétől hatályba is lépnek – számolt be az MTI az uniós parlament közlése nyomán.

 

Az igazolványok érvényességét ellenőrző rendszer július 1-jén lép életbe, és 12 hónapig működik majd. Az igazolvány nem minősül úti okmánynak, és nem lehet előfeltétele a szabad mozgásnak.

A megállapodás értelmében az Európai Gyógyszerügynökség által ajánlott vakcinák (AstraZeneca, Janssen, Moderna, Pfizer) esetében az uniós tagországoknak el kell fogadniuk egymás uniós védettségi igazolványait. Ami a több oltóanyagot illeti (például a Magyarországon használt Sinopharm és Szputnyik V), az egyes tagállamok maguk dönthetik el, hogy elismerik-e őket vagy sem.

A konzuli szolgálat honlapja szerint az EU-n belül egyelőre Cipruson, Csehországban, Horvátországban, Szlovákiában és Szlovéniában ismerik el a magyar védettségi igazolványt, tehát ezekben az államokban már biztosan elfogadják a keleti vakcinákkal történt oltást.

 

Az uniós védettségi igazolvány QR-kódot tartalmaz, amelyet a tagállamok nemzeti hatóságai térítésmentesen állítanak majd ki digitális vagy papírformátumban. Azt tanúsítja, hogy birtokosát vagy beoltották a koronavírus ellen, vagy friss negatív teszteredménnyel rendelkezik, vagy már átesett a fertőzésen (azaz nem védőoltással lehet kiváltani az igazolványt).

A rendelet kizárja, hogy a tagállamok további korlátozásokhoz, például kötelező vagy önkéntes karanténhoz, illetve további tesztekhez kössék az igazolvánnyal rendelkezők határátlépését.

Korlátozásokat csak akkor léptethetnek életbe, ha a népegészség védelme feltétlenül megkívánja (és akkor is csak a szükséges, arányos mértékben, figyelembe véve a rendelkezésre álló tudományos tényeket, köztük az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ által közzétett járványügyi adatokat).

passport-6082079_1280
Kép forrása: pixabay.com (Képünk illusztráció)

 

Az EU arra kéri a tagállamokat, hogy gondoskodjanak széles körben és megfizethető áron elérhető tesztekről. Az EP kérésére az Európai Bizottság a Covid-igazolványok kiállításához szükséges tesztek beszerzéséhez 100 millió eurót különített el.

 

A hír kapcsán a Telex cikke megjegyzi: a jobbikos Gyöngyösi Márton és a Fidesz képviselői is megszavazták a javaslatot, noha a keddi ülésen tiltakoztak a vakcinák közötti diszkrimináció ellen. Az MSZP-s Ujhelyi István szintén igennel szavazott, míg a DK négy európai parlamenti képviselője tartózkodott a szavazáson, a momentumos Cseh Katalin és Donáth Anna nemet mondtak a javaslatra.

 

Az Európai Parlament eredeti tervében egyébként benne volt az ingyenes tesztek biztosítása is az uniós állampolgárok számára, de az Európai Tanáccsal és az Európai Bizottsággal való tárgyalások során ez kikerült a tervezetből. Az elfogadott szöveg csak arról ír, hogy minden uniós polgárnak hozzáférhető módon kell biztosítani a koronavírusteszteket.

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló