2024. február 24., Szökonap

Mindenki ügye

#pedofiltörvény #homoszexualitás #homofóbia #szólásszabadság #filmek #sorozatok

RTL Klub: tiltólistára kerülhet Bridget Jones, a Modern család és több Jóbarátok-epizód

Barna Benedek 2021.06.14. 12:32

A kormánypártok új javaslata értelmében a horrorfilmek idősávjába szorulnának azok az alkotások, amelyeknek homoszexuális szereplőik vannak.

Ahogy arról portálunk is beszámolt, a kormánypártok több, nyíltan homofób javaslatottal is kiegészítené a pedofiltörvényt, így gyakorlatilag összemossák a homoszexualitást a pedofíliával. A javaslatok között szerepel az is, hogy megtiltanák a 18 év alattiaknak bemutassák vagy "népszerűsítsék" a homoszexualitást és a nemváltást. A kedden a parlament elé kerülő jogszabálytervezetet többen elítélték – tüntetést is szerveztek miatta –, az RTL Klub Magyarország is közleményben tiltakozik ellene, rámutatva, hogy mivel járhat a médiában a tervezett korlátozás.

 

A hvg-hu-n idézett közleményében a televíziós csatorna írja, számukra kiemelt fontosságú a családok és a gyermekek védelme, nemcsak műsoraiban, de társadalmi szerepvállalásában is.

Azt is valljuk azonban, hogy fontos európai érték a sokszínűség és a tolerancia, ezért aggasztónak tartjuk, hogy egy múlt héten beterjesztett törvénytervezet súlyosan sérti a szólásszabadságot, valamint az emberi jogok és alapvető szabadságok védelméről szóló európai uniós egyezmény diszkrimináció tilalmáról szóló rendelkezéseit is.

– írják.

 

A tervezet szerintük aránytalanul és az alapvető szabadságjogokat figyelmen kívül hagyva korlátozná a homoszexualitás bárminemű megjelenítését a médiában, és tiltaná, hogy a kiskorúak eltérő nemi identitású emberekkel találkozzanak a műsorokban, filmekben, vagy akár csak a reklámokban.

Megjegyzik, hogy amennyiben azt ebben a formában elfogadná a parlament, akkor csak késő este, 18 éven felülieknek lehetne olyan alkotásokat bemutatni, mint például a Billy Eliott, a Philadelphia, a Bridget Jones naplója, vagy akár a Harry Potter-filmadaptációk egyes részei, és tiltólistára kerülnének olyan sorozatok is, mint a Modern család, a Jóbarátok, vagy éppen a Szomszédok és a Barátok közt számos epizódja.

A többségitől eltérő nemi identitású embereket csak olyan kitételekkel és olyan késő esti idősávban lehetne ezentúl bemutatni, ahogy például horrorfilmek szereplőit – teszik hozzá.

A tervezet a médiapiac minden hazai szereplőjének jelentős gazdasági károkat okoz, és minden állampolgár számára megnehezíti egyes tartalmak elérését, de ennél is fontosabb, hogy a tervezett szabályozás tulajdonképpen kirekeszti a szexuális kisebbségeket a tömegmédiából, ezzel ellehetetleníti a velük szemben a társadalomban élő negatív sztereotípiák elleni küzdelmet

– olvasható a közleményben.

 

(Az indexfotón a Modern család főszereplőjét alakító Ed O’Neill – Kép forrása: ABC)

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló