Motoros tragédia Sirok és Egerbakta között: háromgyerekes apa vesztette életét – Megrázó VIDEÓ a helyszínről
Ezek mellett szabad gyökök jönnek léztre szervezetünkben dohányzás (akár passzív dohányzás) során, UV sugárzás hatására, a légszennyezettség miatt, egészségtelen táplálkozás során és stressz miatt is.
Miben ártanak a szabad gyökök?
A szabad gyökök károsítják a DNS-t és a sejteket is, növelik a rák és más krónikus betegségek kialakulását és felgyorsítják az öregedés folyamatát. Azonban egészséges életmóddal és egyes termékekkel ellenállhatunk ezeknek a folyamatoknak. Lássuk, hogyan!
1. Zöld tea
A tea nem véletlenül az egyik legnépszerűbb ital a világon: egyesek szerint a zöld teának különösen nagy szerepe van a daganatos betegségek (így a rák) megelőzésében. A benne található epigallocatechin-gallát az egyik legerősebb antioxidáns.
A CBD (kannadidiol) Magyarországon
2. CBD
kevésbé, bár egyre inkább ismertté váló szer. Több fajtája is létezik, az olaj alkalmazható külsőleg és belsőleg is, a kapszula természetesen belsőleg. A CBD olaj és kapszula antioxidáns hatása mellett csökkenti a gyulladásokat, csillapítja a szorongást és a fájdalmat is. Az olaj körülbelül 40-60 perccel kezd el hatni a fogyasztás után, és hatása hosszabb ideig, több órán keresztül tart.
A CBD-t nem szabad összetéveszteni a THC-vel: az előbbi teljesen legális, biztonságos és nem pszichotróp.
3. Fekete áfonya
A gyümölcsök között egyértelműen a fekete áfonya a legjobb választás, ha antioxidánst keresünk. Az alábbi antioxidáns csoportok találhatók meg benne: flavonolok, proantociánok, antociánok és leukoantociánok. Ezek különösen a bőr-, mell- és vastagbélrák megelőzésében hasznosak.
4-5. Pekándió és dió
A pekándió (csakúgy, mint az antioxidáns) igen divatos név az egészséges termékek piacán, nem véletlenül. Ez tartalmazza a legtöbb flavonoidot a diófélék közül. Ezzel az antioxidáns csoporttal szervezetünk segítségére van abban, hogy különböző krónikus betegségeket megakadályozzon: ilyenek a rákos, cukros megbetegedései és a szívbetegségek.
A hagyományosabb, ismertebb dió csak kissé marad el antioxidáns hatásában, amely omega-3 zsírsavainak köszönhető. Érdemes minden nap fogyasztani, már napi 10 gramm dió fedezi az omega-3 szükségleteinket. Ez mindössze 2 nagyobb vagy 3 kisebb dió naponta.
6. Kurkuma
Ez a népszerű, keletről ide érkezett fűszer rendkívül sokrétű: antibakteriális hatása is ismert, csakúgy, mint gyulladás- és fájdalomcsökkentő hatása. Ez az egyik legerősebb létező antioxidáns szer. Azonban ne vigyük túlzásba, naponta legfeljebb egy harmad kiskanállal együnk belőle.
7. És végül, de nem utolsósorban: az alma
Népi bölcsesség, amely legalább több száz, de talán több ezer éve az emberiséggel van: sok gyümölcsöt és zöldséget kell fogyasztani. Az almában is sok flavonoidot találunk, míg egy másik antioxidáns hatóanyaga a kvercetin, amely sejtszinten harcol a károsodások ellen.