2024. július 19., Emília

Eger ügye

#eger #önkormányzat #ekvi #átszervezés

Munkatársai életét félti a járvány idejére ütemezett költöztetés miatt az egri intézményvezető

2021.03.12. 12:21

Az EKVI igazgatója felelőtlenségnek tartja, hogy a harmadik hullám kellős közepén zajlik a pakolás. Mirkóczki Ádám polgármester szerint azonban szükséges az átszervezés.

Március 5-én felháborodott levelet küldött Mirkóczki Ádám polgármesternek Bodnár Gábor, az Egri Közszolgáltatások Városi Intézménye (EKVI) igazgatója, amely egy polgármesteri döntéssel szemben emelt szót. A levél eljutott az Egri Ügyek szerkesztőségébe is, ebben Bodnár arról írt, hogy február 18-án szembesítették a Városházán Mirkóczki döntésével, amelyről állítása szerint előzetesen nem egyeztettek vele. A február 19-én megjelent határozat értelmében a Polgármesteri Hivatal Gazdasági Irodáján belül egy új Intézménygazdálkodási csoport kerül kialakításra április 1-jétől oly módon, hogy az EKVI-től 31 dolgozót átvesznek ebbe az új csoportba. Lényeges, hogy az EKVI az átszervezés során átadja az informatikai eszközöket, bútorokat is.

 

Bodnár azonban tiltakozását fejezte ki amiatt, hogy a költözés végrehajtása felborítja az EKVI járvány miatti védekezési protokollját, amellyel a járvány csúcsidőszakában a munkatársak egészségét, életét veszélyeztetik. Indítványozta, hogy ha a polgármester ragaszkodik is az átszervezéshez, legalább a költözést halasszák el a járvány lecsengéséig. A levél miatt telefonon kerestük meg az EKVI igazgatóját, aki elmondta, önmagában nem az átszervezéssel van problémája, hanem annak ütemezésével, mert szerinte nyugodtan elhalaszthatták volna azt májusig vagy júniusig. – Április elsejéig kell költöztetnünk, 50 év feletti munkatársakkal, akik közül csak az egyikük van beoltva. Cipekedés közben ráadásul a kollégák fulladnak a maszktól. 28 éve vagyok intézményvezető, de a lelkiismeretem nagyon nehezen viseli a kollégáim nehézségeit - tette hozzá Bodnár.

 

Kérdéseket küldtünk az átszervezés kapcsán Mirkóczki Ádám polgármesternek, aki válaszában elmondta: nem ért egyet az EKVI vezetőjének érvelésével. "Az érintett kollégák munkavégzése annyiban változik, hogy április 1-től nem a Bem tábornok térre, hanem a Dobó István tér 2-be jönnek dolgozni. Minden érintett addig is, most is és április. 1 után is munkavégzést folytat. Tekintettel arra, hogy sem az önkormányzatnál, sem a Polgármesteri Hivatalban nincs megbetegedés, így nem áll fenn nagyobb kockázata bárki esetén a megbetegedésnek a Dobó téren, mint a Bem tábornok téren." - írta a városvezető.

bodnár gábor (2)
Bodnár Gábor

 

Mirkóczki szerint az átszervezést, illetve annak időbeli ütemezését az indokolja, hogy annak előkészítése már tavaly július – augusztus hónapban megkezdődött, amikor az önkormányzat Gazdasági Irodájából több kolléga távozott (nyugdíj, más munkahelyre távozás stb.).

 

"Akkor merült fel, hogy ezen munkakörök betöltését az EKVI dolgozóival is pótolni tudjuk úgy, hogy sem az EKVI-ben végzett feladatok, sem az önkormányzatnál ellátott feladatok ne sérüljenek. A város vezetése végül teljesen logikusnak és egyszerűbbnek tartotta, hogy ha az önkormányzat intézményeinek könyvelését a jövőben nem az EKVI-ben, hanem itt az önkormányzatnál a Gazdasági Irodával összehangoltan végzik. Ez lényegében az EKVI-ből érkező leendő kollégák javaslata volt. Ezen szándékunkról és a részletekről Bodnár Gábor már tavaly nyáron tájékoztatást kapott a város vezetésétől, tehát nem igaz az, hogy a háta mögött zajlott volna bármilyen átszervezés, hiszen folyamatos volt vele az egyeztetés." - írta a polgármester, aki szerint az időbeni ütemezés indoka, a 2021. évi költségvetés elfogadása valamint a 2020. évi intézményi beszámolók elkészítése volt, ezt az időpontot tehát az érintett kollégák javasolták a kiegyensúlyozott munkavégzés miatt, amit a városvezetés elfogadott.

 

A polgármester szerint az EKVI feladatellátása továbbra is ugyanolyan feltételek mentén biztosított, mint eddig. Az EKVI önálló gazdálkodása és könyvelése továbbra is ott marad az azt végző szakemberekkel együtt, csak az EKVI-n kívüli többi intézmény könyvelése kerül át az önkormányzathoz. "Azok a szakemberek, akik jövő hónaptól az önkormányzatnál fognak dolgozni, ugyanazt a tevékenységet végzik majd, mint eddig, tehát a munkájuknak csak a fizikai helyszíne változik. Az EKVI-nél semmilyen olyan plusz feladat nem keletkezik, amelyre ne lenne meg a szükséges humánerőforrása. Ahogy olyan kolléga sem marad ott, akinek feladata átkerült volna az önkormányzathoz." - írta Mirkóczki.

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló