2024. április 23., Béla

Eger ügye

#kormány #eger #önkormányzat #mirkóczki ádám #költségvetés #iparűzési adó #gulyás gergely #kompenzáció

Mirkóczki: áprilisra dőlhet el az állami kompenzáció, Eger költségvetése enélkül augusztusig tartható

Molnár Richárd 2021.02.20. 15:41

A polgármester az Egri Ügyeknek beszélt először arról, hogy mi zajlott a kormány és a megyei jogú városok vezetőinek megbeszélésén pénteken. Mirkóczki Ádám szerint ha nem ellentételezik az iparűzési adó megfelezését, borotvaélen fog táncolni a város büdzséje.

Pénteken tárgyalt Budapesten a megyei jogú városok vezetőivel, köztük Eger polgármesterével Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter, ahol a helyi iparűzési adó (ipa) mértékének, 2021-re vonatkozó megfelezése miatt várható állami kompenzáció volt a téma. Mint ismert, a kis- és közepes vállalkozások által igénybe vehető kedvezmény a koronavírus-járvány gazdasági hatásai és a kormányzati megszorítások miatt már így is padlón lévő önkormányzatoknak hatalmas csapást jelent, hiszen az árbevétel alapján fizetendő ipából származik a legnagyobb, saját bevételük. A kormány azonban pénzügyi ellentételezést ígért a településeknek, a 25 ezer fősnél kisebbeknél automatikusan, míg az ennél nagyobb lélekszámú városok, így az 54 ezer fős Eger esetében egyéni elbírálás alapján.

 

Mirkóczki Ádám egri polgármester az Egri Ügyeknek elmondta, a pénteki megbeszélésen Gulyás Gergely mellett részt vett Banai Péter Jenő, a Pénzügyminisztérium, valamint Pogácsás Tibor, a Belügyminisztérium államtitkára is. Azt, hogy számszerűleg mekkora veszteséget okoz az egyes önkormányzatoknak az ipa megfelezése, már írásban és szóban is megtörtént Eger részéről, de a tárgyaláson a polgármesterek rákérdezhettek a várható kompenzáció idejére és mértékére. 

 

– Egyelőre nem kaptunk konkrét információkat a kompenzációról. Abban maradtunk, hogy jövő héten még meghallgatják Budapest és a fővárosi kerületek vezetőit, azután márciusban egyenként ülnek le tárgyalni a polgármesterekkel. Majd ezután áprilisban lehet kormánydöntés a pénzügyi ellentételezésről Gulyás Gergely elmondása szerint – mondta lapunknak Mirkóczki Ádám. 

mirkóczki ádám facebook2

Az egri polgármester szerint a pénteki tárgyaláson többen vitatták a városvezetők közül, hogy miért nem általános és normatív a kompenzáció mértéke a városok felé, vagyis, hogy miért egyénileg bírálják el, mely önkormányzat kaphat egyáltalán, illetve mekkora ellentételezést. Ebben viszont Mirkóczki igazat adott a kormánynak, ugyanis az ipa-bevételek szempontjából nem lehet egy kalap alá venni a szinte teljesen az idegenforgalomból és a szolgáltatásokból élő Egert olyan iparvárosokkal, mint Győr, Kecskemét vagy Debrecen. 

 

– Abban Banai Péter Jenő államtitkár is egyetértett velem, hogy Eger éppen abba a kategóriába tartozik, akiket a leginkább sújtott a koronavírus-járvány. Míg az iparvárosokban működő multicégek nem esnek bele a kedvezményezetti körbe, azaz továbbra is 2 százalékos ipát fizetnek, addig Eger több mint 7000 adóalanyának 98 százaléka tartozik azok közé, akiknek feleződik az adókulcsa. Ráadásul a legtöbb vállalkozás bevétele nullás vagy minimális a járványügyi intézkedések és a turizmus szünetelése miatt, így még a megfeleződött adóbevételünk is jóval kisebb lesz, mint más településeken – közölte a polgármester, aki az eddigi tárgyalások alapján optimistának nevezte magát a várható állami kompenzáció mértékét illetően, bár azt leszögezte: ha nem kapnak ellentételezést a kormánytól, a város komoly bajba kerülhet nyár végére, illetve őszre. 

 

Eger költségvetése ugyanis Mirkóczki szerint, kompenzáció híján borotvaélen táncol. A büdzsé már elkészült, bár még nincs minden fejezet kivonva. Annyit már tudunk a polgármester szerint, hogy 33,5 milliárd forintos mérlegfőösszeggel számolhat a város, amelyen egyébként világosan látszik az ipa megfelezésének betervezett hatása is: 2020-ban ugyanis még 36 milliárdos volt a mérlegfőösszeg, vagyis 2,5 milliárdos bevételkieséssel lehet számolni 2021-ben, az iparűzési adó mellett beleértve például a kormány által elvont gépjármű-adóból és parkolási díjból, továbbá az elmaradt idegenforgalmi adóból származó bevételeket is.  

 

– Azt kértem a kollégáktól, hogy a lehető legrosszabb forgatókönnyvel számoljanak a költségvetés tervezésekor, hogy nagy meglepetés már ne érhessen minket az évben. Jelen állás szerint a büdzsénk idén augusztusig tartható. Ha megismerjük áprilisra az állami kompenzáció összegét és az meg is érkezik a számlánkra, át tudjuk tervezni a költségvetést - tette hozzá a polgármester. 

 

Mirkóczki Ádám reagált Oroján Sándor, az egri Fidesz frakcióvezetőjének szerdai szavaira is, amikor is a politikus azt állította: Egert semmilyen veszteség nem éri 2021-ben az ipa megfelezése miatt, hiszen az erre az évre vonatkozó adót csak 2022 májusában fizetik be a vállalkozások, az adóelőleg-feltöltési kötelezettség ugyanis megszűnt tavaly. 

 

– Lassan Oroján Sándor minden megnyilvánulása azt demonstrálja, hogy fogalma sincs az önkormányzatiságról és a költségvetésről. A bevételi oldalon minden összegnek szerepelnie kell, ami 2021. december 31-ig beérkezhet az önkormányzat számlájára, vagyis az ipa bevételeket az aktuális adókulcs szerint kell betervezni. Csak az emberek félrevezetésben érdekeltek, nem a felelős politizálásban - fogalmazott Eger polgármestere. 

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló