2024. június 19., Gyárfás

Eger ügye

#eger #múltidéző #egri vár #zárkándy-bástya

Miért vezették bele az egri várba a vasutat? FOTÓK a régi Zárkándy-bástyáról

2019.11.30. 00:00

Egy kis múltidézés.

 

Az Egri Ügyek is beszámolt róla, hogy a múlt héten újabb attrakcióval bővült az egri vár, ugyanis átadták a helyreállított Zárkándy-bástyát. A Zárkándy Pál egykori egri várkapitány nevét viselő építmény és az ahhoz épített fülesbástya a vár belső udvarának északkeleti sarkán található - írja az Eger.hu.

 

Az alábbi, régi fotókat a bástyáról Pedro Lobonak köszönhetjük, egyrészt saját gyűjtésből, másrészt a Fortepanról.

 

 

A Zárkándy-bástya sajátossága, az 1900-as évek elején „kiszakították a vár testéből", holott a belső vár keleti védelmi vonalának szerves része.

 

 

Az 1905-07 között épített Eger-Putnok vasútvonal nyomvonalát a váron keresztül jelölték ki, a várfalak ide eső részét elbontották, a bástyából megmaradó romokat pedig sorsukra hagyták.

 

 

 

 

A vasutat közvetlenül szegélyező falakon és a mélyben található aknafigyelő folyosók helyreállításán kívül komolyabb állagvédelmi intézkedés nem történt.

 

A Dobó utcára is kijuthatunk a várból a földalatti alagutakon a Zárkándy-bástya felújítása után

Bővült a földalatti folyosók rendszere is, lesz hol bóklászni. Újabb attrakcióval bővült az egri vár, ugyanis átadták a helyreállított Zárkándy-bástyát - számolt be riportjában az Eger TV. A beruházás 2018-ban indult a Modern Városok Programhoz kapcsolódva. A felújítás eredményeként többek között 150 méterrel bővült a földalatti folyosók rendszere a várban.

Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló