2024. május 23., Dezső

Eger ügye

#egerplusz #eger #múltidéző #május 1-je

Egerben is voltak nagy május 1-jei felvonulások, de most egy másfajta masírozást idézünk fel – FOTÓ

Keller Richárd 2021.05.01. 03:50

Talán ez nem annyira ismert, mint a felvonulós, vöröscsillagos klisék.

Vörös és nemzeti zászlók lobogása a lámpaoszlopokon, transzparensekkel vonuló ifjúság a Lenin(i) úton, vörös csillag az Egri Bazilikánál, valamint az Érseki Palota előtt. Ezek az untig ismert szimbólumok, (bocs) önkényuralmi jelképek köszönnek vissza a Kádár-korszak egri május elsejei ünnepségeiről, de talán még nem mindegyik fotót látták olvasóink.

 

A május elsejék ugyanis nemcsak erről a merev masírozásról szóltak, a városi stadionban például sportversenyek, a Szépasszonyvölgyben pedig gyermekműsorok, kulturális rendezvények várták az érdeklődőket az ötvenes évek közepétől a rendszerváltásig. Na, ezekről az eseményekről pont nem találtunk fotókat, viszont íme, a keleti blokk legmenőbb autócsodái (tényleg imádtuk őket), ahogy a Hatvani kaputéren masíroznak méltóságteljesen a hetvenes évek végén.

 

Az 1977-ben készült Fortepan-os fotón látható többek között Skoda, Zsiguli, Moszkvics, Dacia és a legendás Zaporozsec, magyarul Zápor Jóska.

 

 

Persze a cikkünk végén a szokásos, ünnepélyes-ceremóniás galéria is megtekinthető. Most pedig jöhet a híres május elsejei himnusz:

Itt van május elseje,
Énekszó és tánc köszöntse!
Zeng és dalol az élet,
Szállj csak, zeneszó, ének,
Ébresszed a magyar népet!

És végezetül kapcsoljuk a budapesti felvonulás teret, ahol Kádár János a BBC legendásan szigorú szerkesztési elvén működő M1-nek ad interjút, miközben csak oda forgatja a fejét az integető tömeghez.

 

 

Május elseje egyébként a múlt század folyamán a legnagyobb nemzetközi munkásünneppé vált, különösen a Szovjetunióban, majd a második világháború után létrejött kelet- és közép-európai szocialista országokban ünnepelték fényes külsőségek közepette. Hivatalos állami ünnep, munkaszüneti nap lett, amelyen nagyszabású, látványos felvonulásokkal "a gazdasági és szociális vívmányokat" ünnepelték. A múlt század kilencvenes éveitől, a kommunista rendszerek bukása után május elseje a munkavállalók szolidaritási napja lett, a külsőségek elhagyásával számos helyen majálisokat rendeznek ilyenkor. A világ nagyvárosaiban a szakszervezeti szövetségek szerveznek megmozdulásokat, amelyeken főként a munkavállalói jogok védelme, érvényesítése, méltó bér és nyugdíj, a munkahelyek megőrzése szerepel követelésként.

#GALLERY_75#

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Eger és környéke fotókon csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló