2024. június 24., Iván

Eger ügye

#eger #városháza #vécseyvölgy utca #hulladékfeldolgozó

Már papír is van róla, hogy nem lesz hulladékfeldolgozó az egri családi házak mellett

Keller Richárd 2021.05.03. 19:27

Bár az előző, fideszes városvezetés támogatta a projektet, Eger polgármestere múlt héten megtagadta az elvi hozzájárulás kiadását a korábban a Vécseyvölgy utcába tervezett üzem működésére. Ezzel pont került az ügy végére.

„Számunkra mindig is elfogadhatatlan volt egy ilyen környezetszennyező és a lakók egészségére ártalmas üzem létesítése, és mindent meg is tettünk ez ellen” – hangzott el az Egységben a Városért képviselőcsoport hétfői sajtótájékoztatóján Egerben.

 

„Mivel múlt héten Mirkóczki Ádám polgármester saját hatáskörében eljárva megtagadta az elvi hozzájárulás kiadását a Vécseyvölgy utcába tervezett elektronikai hulladékfeldolgozó létesítéséhez, megpecsételődött az üzem sorsa” – jelentett ki Mirkóczki Zita képviselő, aki felidézte: az egri Fidesz és Habis László korábbi polgármester a völgyben élők tudta nélkül támogatta egy elektronikai hulladékfeldolgozó létrehozását a Vécseyvölgy utcában, a lakóházaktól alig több mint 100 méterre.

hulladekfeldolgozo_egységben_a_varosért_01

Az egész ügyet egyébként portálunk tárta fel először, ezután jöttek a politikai reakciók. Az Egri Ügyek arról is értesült, hogy az engedélyeztetési eljárás döntő részén már túl is volt a cég, a környezetvédelmi engedélyt is megkapták a kormányhivataltól 2023-ig. Az üzem gyakorlatilag készen állt, a gépeket felszerelték, már a próbaüzem is megtörtént, egy utolsó engedélyre vártak, hogy beinduljanak.

Földvári Győző önkormányzati képviselő a hétfői sajtótájékoztatón elmondta: mivel a völgy szorosan kapcsolódik az egri borvidékhez, illetve családi házakkal van tele, katasztrofális hatása lett volna egy ilyen üzem működése az itt élőkre nézve, illetve károsította volna a környeztet is. Nem beszélve arról, hogy veszélyben volt a völgy természetes szellőzése is, illetve naponta 4-5 kamionnal érkezett volna az üzembe az elektronika hulladék, amelyet savas technológiával bontottak volna el – magyarázta a várost irányító képviselői frakció vezetője.

 

hulladekfeldolgozo_egysegben_a_varosert_02

 

Az Egri Ügyek érdeklődésére Földvári Győző elmondta: azért csak az önkormányzati választások után csaknem másfél évvel született megnyugtató megoldás, mert azóta folyamatos csend volt az üzem körül, senki nem jelentkezett működési engedélyért. Most már tehát formálisan is pont került az ügy végére: elektronikai hulladékbontó üzem nem fog működni nemcsak a völgyben, hanem a város területén sem.

 

A sajtótájékoztatón a TV Eger is ott volt, íme, az ő videós beszámolójuk:

 

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egerben láttam, hallottam csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló