2024. július 19., Emília

Eger ügye

#eger #önkormányzat #mirkóczki ádám #városháza #berecz mátyás #alpolgármester #polgármester #bizottság

Összehúzza a nadrágszíjat a Városháza: több tisztség megszűnik, bizottságokat vonnak össze

Molnár Richárd 2021.01.28. 11:56

Akár 80-100 millió forintot is spórolna az önkormányzat működésén Mirkóczki Ádám polgármester, aki biztos abban, hogy az Orbán-kormány kompenzálni fogja az iparűzési adó megfelezését. Azt viszont még nem tudni, hogy mikor és milyen mértékben.

Saját magán kezdi a megszorításokat Eger önkormányzata, amely a koronavírus gazdasági hatásai, a kormányzati elvonások és az iparűzési adó mértékének 2021-re érvényes megfelezése miatt idén jelentős költségvetési hiánnyal kénytelen szembe nézni. Mirkóczki Ádám polgármester csütörtöki sajtótájékoztatóján több intézkedést jelentett be a Városházán, amelyek főképpen az önkormányzat hivatali és politikai működését érintik.

 

Mirkóczki elmondta, még tavaly november 23-án írt levelet minden önkormányzati képviselőnek, hogy javaslatokat kérjen tőlük arra, miképpen enyhíthetnek 2021-ben az önkormányzat gazdasági nehézségein az önkormányzat átalakításával. A polgármester szerint Berecz Mátyás alpolgármester ekkor ajánlotta fel lemondását, mint arról az Egri Ügyek is beszámolt, hogy a háromból az egyik alpolgármesteri tisztség megszüntetésével költséget takaríthasson meg az önkormányzat. Mirkóczki ezt végül elfogadta, így február 1-től Berecz Mátyás lemond és képviselőként dolgozik tovább.

 

A polgármester elmondása szerint ekkor Farkas Attila alpolgármester azt a javaslatot tette, hogy ő is lemond a főállású alpolgármesteri tisztségéről, és társadalmi megbízatású alpolgármesterként, valamint a szociális ágazat irányításával folytatja munkáját a Városházán.

 

Mirkóczki elmondása szerint egy fővel csökkentik az önkormányzati biztosok számát, megszűnik a környezetvédelmi és klímastratégiai biztosi pozíció, amelyet eddig Komlósi Csaba független önkormányzati képviselő töltött be, aki a momentumos Keresztes Zoltánnal együtt tavaly ősszel távozott az Egységben a Városért Egyesület frakciójából. Komlósi eddigi feladatait Minczér Gábor alpolgármester veszi át.

mirkóczki 1
Balra a távozó Berecz Mátyás alpolgármester, jobbra Mirkóczki Ádám polgármester (Fotó: Domán Dániel)

 

A polgármester szerint szintén a spórolás jegyében döntött arról, hogy kettővel kevesebb önkormányzati bizottság működik a jövőben. A Városimázs Bizottság, a Városképi és Környezetvédelmi Bizottság, valamint a Városi Szociális és Családügyi Bizottság összevonásra kerül, és feladatait a 9 fős Városi Szociális, Urbanisztikai és Kulturális Bizottság veszi át. A testület elnöke Mirkóczki Zita, az Egységben a Városért képviselője lesz.

 

Mirkóczki hozzátette, csak ezek a döntések havi másfél millió forintos, évi mintegy 17 millió forintos megtakarítást jelentenek az önkormányzat számára. A tervek alapján a kiadási oldalt összesen 80-100 millió forinttal csökkentik, ennek már része a hivatali átszervezés. A polgármester szerint 2021-ben még további dologi, működési és személyi kiadáscsökkentés várható.

 

– A cél, hogy a lehető legolcsóbb hivatal működjön, ha kell, státuszok összevonásával, betöltetlen státuszok megszüntetésével. A feladatellátás nem sérül majd, legfeljebb nekünk több munkánk lesz, de ebben a helyzetben ez a minimum, amit megtehetünk - mondta a polgármester.

 

Mirkóczki elmondta, "voltak olyan hangok", hogy vegye el az önkormányzati képviselők javadalmazását a gazdasági nehézségekre hivatkozva, de szerinte minden képviselőnek saját magának kell éreznie, hogy mit és mennyit vállalhat. Viszont, ha valaki felajánlja a tiszteletdíjáról való részleges vagy teljes lemondást, azt meg fogja köszönni, de nem akar a képviselők zsebében turkálni.

 

A polgármester szerint összeált a 2021-es költségvetés gerince és már látható: a kiadási oldal 3 milliárd forinttal több, mint a bevételi oldal. Hozzátette, a kormánnyal való egyeztetés korrektül halad, de egyelőre nem tudja megmondani az iparűzési adóbevételek kiesése miatt várható állami kompenzáció mértékét. Azonban Mirkóczkinak nincs kétsége afelől, hogy a kompenzáció valamilyen formája megvalósul.

 

– Eger helyzetét jól mutatja, hogy az iparűzési adóból származó bevételeink várhatóan csak nagy jóindulattal fogják elérni a 2010-es bevételeket. Vagyis tíz évvel vetette vissza a járvány Eger bevételeit - mondta Mirkóczki, aki szerint Eger különösen nehéz helyzetben van a többi magyar megyei jogú városhoz képest. Hiszen Debrecen vagy Győr önkormányzatát kevésbé érinti az iparűzési adó megfelezése, ugyanis az ott székhellyel rendelkező nagy gyárak nem esnek bele a kedvezményezetti körbe, így ugyanannyi adót fizetnek majd idén. Ezzel szemben Egerben 7000 adóalanyból mindtegy 6900 belesik a kedvezményezetti körbe. Mirkóczki viszont azzal nyugtatott: a kormányzati szereplők ezzel tisztában vannak és figyelembe is fogják venni.

 

A polgármester elmondta, az önkormányzatnak az önként vállalt feladatainak finanszírozásáról le kell mondania idén, de szeretnék, ha ezek egy részét, például az eddig közösen (állami és önkormányzati pénzből) finanszírozott Gárdonyi Géza Színház működtetését vagy a sportlétesítmények, például a Bitskey Aladár Uszoda működtetését átvenné a kormány, az állami kompenzáció részeként.

Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló