2024. június 19., Gyárfás

Eger ügye

#eger #önkormányzat #mirkóczki ádám #városháza #berecz mátyás #kompenzáció #komlósi csaba #földvári győző #ifj. sós tamás

Mirkóczki Ádám szerint siker, frakciótársai szerint csalódás az Egernek adott 825 milliós kompenzáció


A polgármestert és önkormányzati képviselőket kérdeztünk arról, mit szólnak az elvonások után nyújtott kompenzációhoz. Az elégedetlenségben is minden csak nézőpont kérdése.

A koronavírus-járvány kitörése óta több jogcímen is adóbevételektől vonta meg az önkormányzatokat a magyar kormány. Ezek a kiesések – az iparűzési adó felének elvonása, a gépjárműadó elvétele, a parkolásokból származó bevételek ideiglenes blokkolása, az idegenforgalmi adó felfüggesztése – a megyei jogú városok kasszájában egyenként is milliárdos hiányt jelentenek, így veszélybe került a városok által végzett közszolgáltatások alapja.

 

A bevételkieséseket aztán tavaly több megyei jogú város kompenzálhatta azokkal a milliárdos támogatásokkal, amelyeket a kormánytól kaptak. De valamiért elsősorban a fideszes vezetésű megyeközpontok jártak jól, sorra címezték meg nekik a milliárdos segítséget. Egyebek közt Szolnok kapott 1,28 plusz 2,7 milliárd forintot, Székesfehérvár 1,38 milliárdot és 615 milliót, Nyíregyháza 1,38 milliár és 251 millió forintot és így folytathatnánk a sort tovább.

Négy ellenzéki város kapott még ekkor támogatást, de a nekik címzett összeg jelentősen kevesebb volt és csakis meghatározott célra használhatták fel. Így esett, hogy Eger 600 millió forintot kapott arra a koronavírus-járvány kellős közepén, hogy Nyitrai Zsolt egyik korábbi ígéretét megvalósítsák, nevezetesen egy panorámaliftet az egri várba.

Tehát ott tartottunk, hogy a kormány milliárdokat vont el Egertől, de kezdetben megoldásként egy panorámaliftet ajánlott fel a városnak. Majd ezt követően indult a több hónapos huzavona, mivel a kormány megígérte, hogy az elvonásokat kompenzálja valahogy, a megyei jogú városok esetében egyedi elbírálás alapján. Ennek lett az a vége, hogy a napokban kiderült: a hevesi megyeszékhely 825 millió forintot kap a magyar kormánytól.

 

Ezt az összeget támogatásként adja a kormány, de érdemes figyelembe venni, hogy az elvonások az egri önkormányzat számításai szerint 2-2,5 milliárd forint mínuszt jelentettek a városnak. Vagyis: elvon az állam több milliárdot, majd 825 millió forinttal kompenzál. Ennek kell most örülni, és annak, hogy nem csődölnek be a nem fideszes megyeszékhelyek (már amelyik, mert például Szombathely egy fillért sem kapott ebben a körben).

 

A kompenzáció nélkül becsődölt volna a város

 

A témában megkérdeztük Eger polgármesterét és több olyan önkormányzati képviselőt, akik a várost vezető Egységben a Városért Egyesület frakciójában ülnek vagy ültek. Mirkóczki Ádám kérdésünkre – az önkormányzat sajtóreferensén keresztül – megerősítette, hogy a korábban prognosztizált 2-2,5 milliárdos bevételkiesés ma is helytálló, ha az önkormányzat cégeinek és intézményeinek együttesen prognosztizált veszteségét vesszük. Megjegyezte: a 2021-es év pontos hiányát csak az év végén lesznek képesek megmondani, hiszen most a nyitás kezdetén még reménykedhetnek egy jó nyári szezonban és nagyon nehéz most megjósolni, hogy az év végéig kinek, hogyan alakul a kiadás-bevételi mérlege.

 

A most kapott kompenzációt így kommentálta az önkormányzat:

A 825 milliós működési támogatás nyomán Eger város likviditási gondjai jelentősen mérséklődtek, a cégeink működtetése biztosított. Természetesen ez az összeg messze nem fedezi a veszteségeinket, viszont azok egy részét a hivatal és a cégek működésének racionalizálásával, a kiadásaink mérséklésével, valamint egyes „békeidőben betervezett” beruházások elhalasztásával eddig is sikerült a működőképességet fenntartani, de ez a nyár végén a kompenzáció nélkül már nem lett volna tartható. Minden forint hiányzik, ami kiesik, ezt nagyon nehéz számszerűsíteni, leginkább csak a korábbi évek bevételei alapján tudunk becsléseket kalkulálni.

Másfél milliárdot kért Eger

 

Kérdésünkre, miszerint a kiesésekről szóló számításokat, ezeket alátámasztó dokumentumokat le kellett adnia a városnak a kompenzációról szóló tárgyalások során, illetve kikkel voltak a kérdésben tárgyalásai a városvezetésnek, így összegzett az önkormányzat: "Minden szükséges kimutatást és dokumentumot megküldtünk az illetékes minisztériumoknak, minden igényünket hivatalosan és tényszerűen alá is támasztottunk. Ha a hivatalos és nem hivatalos tárgyalásokat is vesszük, akkor több tucat ilyen egyeztetés volt a polgármester és a kormány valamely szereplője között. Többek között Varga Mihály pénzügyminiszter, Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter, Banai Péter Benő a pénzügyminisztérium államtitkára, Pogácsás Tibor a belügyminisztérium államtitkára, Balla György kormánybiztos mind tárgyalófelek voltak. Mirkóczki Ádám rajtuk kívül számos egyeztetést folytatott a Megyei Jogú Városok Szövetségének elnökével, Szita Károllyal, valamint pártállástól függetlenül számos megyei jogú város polgármesterével. Négyszemközti, többszemközti tárgyalások is voltak, valamint megszámlálhatatlan telefonon és levelezés útján folytatott egyeztetés. A polgármester január óta napi szinten dolgozott azért, hogy az egri kompenzációs tárgyalások minél sikeresebbek legyenek".

 

mikoczki_tveger

 

Megkérdeztük, hogy nagyjából erre a 825 milliós összegre számítottak, vagy más ígéretet kapott a város. Így válaszolt a Városháza: "A polgármester egy minimum 5-600 milliós forintos működési támogatást tűzött ki célul, hiszen a cégek és a város alap likviditásához ennyit volt szükséges kiharcolni. Ennél jelentősen nagyobb összeg teljesült. Ugyanakkor nem 600 milliós támogatási kérelmet nyújtott be Eger, hanem közel másfél milliárdnyit. Viszont, ha abból indulunk ki, hogy január, február, márciusban még az volt a kormányzati alaptétel, hogy működési támogatásra egyáltalán ne számítson senki, ez így nagyon komoly tárgyalási siker. S ha azt vesszük, hogy a támogatott 27 város közül Eger a hatodik legnagyobb összeget kapta, vagy ha azt, hogy lélekszámarányosan az egyik legtöbbet, akkor abszolút nem lehetünk elégedetlenek, főleg úgy, hogy a térség egyéni képviselője Nyitrai Zsolt és a Fidesz egri önkormányzati képviselőjük a világon semmit nem segítettek. Az összes tárgyalást, egyeztetést Mirkóczki Ádám folytatta le egyszemélyben".

 

Kérdéseink között felvetettük, hogy Mirkóczki Ádám polgármester korábban arról is beszélt, hogy az állami kompenzáció részeként a kormány akár teljes egészében átvállalhatja a részben államilag, részben önkormányzat által finanszírozott intézmények, például a Gárdonyi Géza Színház működtetését is. Erre az alábbi írásbeli választ kaptuk: "Legjobb tudomásunk szerint ez még nyitott kérdés, a mostani kormánydöntés a működési támogatásokról szólt. Reméljük, hogy a beruházások, a különböző szolgáltatások finanszírozásáról vagy épp a közös finanszírozású intézmények kapcsán lesz még lehetőségünk további eredményeket tárgyalások útján elérni”.

 

Jó, hogy jött pénz, de ez így nagyon kevés

 

A témában megkerestünk több, a várost vezető frakcióban ülő önkormányzati képviselőt is, illetve Komlósi Csabát, aki nemrég lépett ki a képviselőcsoportból. (A Fidesz álláspontját ismerjük: a kormány támogatása Egernek nagylelkű, mintha nem is történtek volna elvonások, mintha Eger tavaly év végi támogatása valóban megoldást jelentett volna az égető problémákra.)

 

Földvári Győző, az Egységben a Városért frakció vezetője elmondta: „Minden forintnak örülünk, amit a város önkormányzata kap, de természetesen nem vagyok túl boldog, mert többre számítottam. Mivel a város költségvetési hiánya 2,5 milliárd forint, az Egernek juttatott 825 millió forintért nem jár dicséret kormánynak, főleg azért, mert korábban komoly bevételi forrásoktól fosztotta meg a várost. Súlyos érvágás Egernek az iparűzési, gépjármű-, valamint az idegenforgalmi adó kiesése és bár megértem, hogy a gazdaságot a vírushelyzet is nehéz helyzetbe hozta, de a pandémia alatt folytatódó több milliárdos kormányzati költekezést látva – gondolok itt például Mészáros Lőrinc cégeire – nem vagyok elégedett az Egernek nyújtott kompenzációval”.

 

földvári győző

 

„Az egyik szemünk sír a másik nevet. Egyrészt örülünk, hogy kaptunk kompenzációt, hiszen ilyen vészhelyzetben minden fillér jól jön az önkormányzatoknak. A polgármester úr és a városvezetés nagyon komoly munkát végzett ebben az ügyben, számos egyeztetésen, tárgyaláson vannak túl azért, hogy ez az összeg körvonalazódjon” – kezdte Berecz Mátyás önkormányzati képviselő. A korábbi alpolgármester szerint azonban félő, hogy nem lesz elegendő ez a támogatás, hiszen a prognosztizált hiány 2,5 milliárd forint a cégek költségvetésével együtt. Bár azt is fontos kiemelni, hogy ez egy prognosztizált hiány, ugyanis senki nem tudja megmondani, hogy az egri önkormányzatnak és a cégeinek mekkora lesz idén a bevétele az elhúzódó járvány miatt is.

A Dobó István Vármúzeum, ahol én is dolgozom, a múlt héten nyitotta meg kapuit, nem lehet tudni még pontosan hogyan alakul az éves forgalma. Ha így nézzük a helyzetet, akkor a 825 millió forint, nem tűnik elégnek. Konzekvens és szigorú költségvetési munkát kell majd folytatnunk, meg kell nagyon fognunk a pénzeket, hogy kihúzzuk ezt az évet. Cáfolnom kell a közösségi oldalakon keringő tévhiteket, illetve a Fidesz állításait, mely szerint az egri önkormányzatnak elegendő forrás áll a rendelkezésre korábbi uniós támogatásokból. Fontos hangsúlyozni, ezek nem átcsoportosíthatók, csak és kizárólag a támogatási szerződésben megkötöttek szerint költhetők el, azaz nem fordíthatók egyéb működési, önkormányzati célokra”

– hívta fel a figyelmet Berecz Mátyás.

 

A probléma rendszerszintű

 

Ifj. Sós Tamás önkormányzati képviselő szűkszavúan portálunknak úgy kommentálta a kompenzációt: „Azt gondolom, minden pénz jól jön, ami a városban élők érdekeit szolgálja. A kompenzációs támogatás jóval kevesebb, mint ami bevétel kiesésünk volt és elvonásra került. Ez az összeg nem oldja meg az önkormányzat problémáit”.

 

Komlósi Csaba – aki korábban a várost vezető frakció vezetője volt, de a közelmúltban kilépett – válaszában arra hívta fel a figyelmet, hogy szerinte rendszerszintű problémáról van szó. Az önkormányzatok hosszú ideje forráshiánnyal küzdenek, amely lehetővé teszi a kormányzat számára a „kézből etetés”-taktikájának alkalmazását. „Ez nem a Fidesz hatalomra kerülésével kezdődött, hosszú évtizedekre nyúlik vissza a probléma. A kötelező feladatok ellátásán túl nagyon kicsi az önkormányzatok mozgástere és mivel nincs fejlesztési forrásuk, erősen rá vannak utalva a pályázatokra. Mivel a járvány miatt elvette a kormány a legnagyobb bevételeiket, így még nagyobb függőségi viszonyba kerültek” – hangsúlyozta az önkormányzati képviselő. Komlósi azt is megjegyezte: „Hogy ez a 825 millió forint összegű kompenzációs támogatás meddig és mire lesz elég, nehéz előre látni. Sporttámogatások lettek lemondva, a színház forrásait visszafogták, ha ezeket például visszapótoljuk, nagyon gyorsan elfogy”.

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló