2024. július 13., Jenő

Eger ügye

#eger #kompenzáció #működési támogatás

Kiderült, mennyi kompenzációt ítélt meg a kormány Egernek a bevételkiesésért

Barna Benedek 2021.05.06. 19:03

Nyilvánosságra hozták a pluszjuttatásban részesülő önkormányzatok listáját.

A kormány mintegy 23 milliárd forint támogatást nyújt 32, huszonötezernél több lakosú településnek, a döntés során a kabinet a méltányosság és arányosság elveit érvényesítette – közölte a Miniszterelnökség csütörtökön az MTI-vel.

 

A kormány szerdai ülésén arról döntött, hogy 27, az átlagosnál rosszabb pénzügyi helyzetben lévő település számára működési támogatást, 5 nem megyei jogú városnak pedig fejlesztési célú forrásokat biztosít. A kormányzati támogatások összértéke mintegy 23 milliárd forint – olvasható a közleményben, amelyben azt írták: a döntést "nem pártpolitikai szempontok, hanem a rászorultság, az arányosság és a méltányosság elvei" határozták meg. A kormányzati pluszjuttatásokkal az önkormányzatok korábbi elvonások miatti bevételkieséseit kompenzálják.

 

Azt is közölték ugyanakkor, hogy a főváros és a budapesti kerületek vonatkozásában a kormány szerdai ülésén arról is határozott: ezen önkormányzatok számára egyelőre nem biztosít pluszjuttatásokat.

 

A kormány által a szerdai döntéssel támogatott települések listája a kormányzati portálon található.

A dokumentum szerint Egernek 825 millió forint általános működési támogatás jut.

A kompenzáció összege tehát nem közelíti meg azt az összeget, ami az önkormányzat szerint elesett a város: Mirkóczki Ádám polgármester még korábban úgy nyilatkozott az Egri Ügyeknek, hogy 2,5 milliárdos bevételkieséssel számolnak 2021-ben (amiben benne van az iparűzési adó felezése mellett a gépjármű-adó elvonása, a parkolási díj és az idegenforgalmi adó elmaradása is).  

 

A Világgazdaság összefoglalója szerint egyébként általános működési támogatásra Ózd kapta a legkevesebb összeget (180 milliót forint), a legtöbbet pedig Debrecen (több mint 2,9 milliárdot). A hajdúsági megyeközponton kívül egymilliárd forint fölötti támogatásban még négy önkormányzat részesült: Pécs több mint 2 milliárdot, Szeged több mint 1,9 milliárdot, Nyíregyháza több mint 1,4 milliárdot, Miskolc pedig 1,3 milliárdot meghaladó támogatást kapott.

 

A legnagyobb fejlesztési támogatást Dunakeszi kapta: 600 millió forintot vehet fel „fejlesztési önerő támogatásra”, Siófok önkormányzata a „rózsakert fejlesztés 2. üteméhez” kapott 140,8 milliót, illetve a fejlesztés harmadik üteméhez kapott további 131,4 milliót. Vácnak összesen 398 millió forintot ítéltek meg négy projektéhez, amelybe három óvodai fejlesztés is tartozik. Csak az önkormányzat városházának felújításara összesen 200 milliót szánt a kormány.

 

(Indexfotó: Szinok Gábor)

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló