2024. július 19., Emília

Mindenki ügye

#önkormányzat #költségvetés #gépjárműadó #varga mihály

Jövőre sem kapják vissza az önkormányzatok az egyik legfontosabb bevételüket


Nyilvánossá vált a jövő évi központi költségvetés tervezete.

Varga Mihály pénzügyminiszter szerint a jövő évi költségvetés a "gazdaság újraindításáról szól". No meg - ezt már mi tesszük hozzá - az önkormányzatok szivatásáról.

A járvány miatt a 2022-es költségvetés tervezetének leghangsúlyosabb eleme a gazdaság újraindítása, mindemellett megőrzi a kormány eddigi értékeit, így a családok védelmének, a gyermeket nevelők támogatásának és az idősek megbecsülésének is kiemelt szerep jut

 - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter, mielőtt azt átnyújtotta Latorcai Jánosnak, az Országgyűlés alelnökének a parlamentben, kedden.

 

Acélos gazdasági növekedés, méretes hiány és államadósság

 

A pénzügyminiszter szerint a kormány dinamikus, 5,2 százalékos gazdasági növekedéssel számol, GDP-arányosan 5,9 százalékos hiánycél és 79,3 százalékos államadósság mellett. A hiánycélt korábban a Költségvetési Tanács váratlan kritikával illette (ez nem igazán szokásuk), mondván alacsonyabb hiánycélt is meg lehetne fogalmazni ilyen gazdasági növekedés mellett. A pénzügyminiszter szerint ugyanakkor azzal magyarázta az elengedett hiányt, hogy egyrészt az Európai Unió jövőre is megengedte a magasabb hiánycélt, másrészt a gazdaság növekedésének érdekében szükség van a nagyobb mozgástérre.

 

A részleteket ismertetve Varga Mihály elmondta, hogy a tervezetben a gazdaság újraindítására 7308 milliárd forint áll rendelkezésre. Az újraindítási akcióterv a modern magyar történelem legnagyobb gazdasági programja - jegyezte meg a pénzügyminiszter.

 

Jövőre sem lesz kiút az önkormányzatok számára

Az már most látszik, hogy az önkormányzat jövőre sem kapják vissza az egyik legfontosabb bevételüket jelentő gépjárműadót. A köznapi nevén súlyadót a járvány elleni védekezés központi tartalékába csoportosítják, várhatóan 90,5 milliárd forint értékben.

A legfőbb területek 2022-ben a korábbi évekhez hasonlóan több forrással gazdálkodhatnak; családi támogatásokra - például fiatalok szja-mentességére, otthonteremtésre - 2778 milliárd forint áll rendelkezésre a jövő évi költségvetés-tervezetben, ami az ideinél 483 milliárd forinttal magasabb - fejtette ki.
   
Nyugdíjkifizetésre 255 milliárd forinttal többet költ 2022-ben a kormány az ideihez képest; rendelkezésre áll az összeg - 160 milliárd forint - a 13. havi nyugdíj visszaépítésére is - húzta alá Varga Mihály. Azt is hozzátette, hogy a nyugdíjak az infláció várható ütemét fogják követni (a költségvetésben 3 százalékos infláció szerepel). Magasabb növekedés esetén - folytatta - nyugdíjprémiumra is számíthatnak az idősek, amire 68,5 milliárd forintot irányzott elő a kormány.

Egészségügyre 2884 milliárd forintot, az ideinél 769 milliárddal többet fordít a kormány jövőre, amelyből folytatódhatnak az intézménymegújító és egészségjavító programok

- jelezte Varga Mihály. Kiemelte, hogy a járvány frontvonalában küzdő egészségügyi dolgozók béremelésére 460 milliárd forint jut, amivel a kormány a többletmunkájukat kívánja elismerni.
   

költségvetés-mti-illyés-tibor
Fotó: Illyés Tibor / MTI

Különböző adó- és járulékcsökkentésekkel a családoknál és a vállalkozásoknál jövőre - a 25 év alattiak kedvezményét is figyelembe véve - 423 milliárd forinttal több pénz marad - tájékoztatott Varga Mihály.

A munkaadók, munkavállalók és a kormány 2016-os megállapodásának eredményeképpen folytatódik jövőre a szociális hozzájárulási adó csökkentése újabb 2 százalékponttal

- fűzte hozzá.

 

Varga Mihály megköszönte a Költségvetési Tanács munkáját, és azzal folytatta, hogy a testület szerint a törvényjavaslat megfelel az alaptörvény által előírt feltételeknek, az államadósság mutató csökken - az idei év végére várt 79,9 százalékról 2022 végére 79,3 százalékra. A hiánycél kitűzésével a kormány egyensúlyra törekedett, figyelt a költségvetés stabilitására, miközben a támogatások emelésével és az adók csökkentésével kezeli a válságot - magyarázta a miniszter.

A kockázatok kezelésére a 2022-es költségvetésben jelentős, 233 milliárd forint értékű tartalékot különítettek el az előre nem látható kiadásokra - hangsúlyozta a tárcavezető.

A törvényjavaslat menetrendje várhatóan a korábbi évekhez hasonló lesz, 30 órás időkeretben először az általános vitát tartják meg - mondta. A bizottsági tárgyalásokat, a költségvetési bizottság összefoglaló javaslatát és a részletes vitát követően várhatóan legkésőbb július 14-én elfogadhatóvá válik a törvény - tette hozzá.

 

Via ugytudjuk.hu

 

(Indexfotó: Szinok Gábor)

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló