2024. július 19., Emília

Mindenki ügye

#eger #önkormányzat #költségvetés #iparűzési adó #kompenzáció

Nincs mit kompenzálni Egernek az iparűzési adó miatt a miniszteri biztos szerint

2021.03.30. 15:34

Balla György úgy nyilatkozott, hogy a kormány beruházásokat támogatna és bizonyos önkormányzati feladatokat átvenne a településeken, az ipa-elvonást viszont nem kompenzálják.

Balla György fideszes országgyűlési képviselőt, Szolnok korábbi alpolgármesterét egy hónapja nevezték ki miniszteri iztossá. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető minisztertől azt a feladatot kapta, hogy külön-külön egyeztessen az önkormányzatokkal arról, miként tudná a kormány kompenzálni a településeket az iparűzési adó megfelezése miatt. A kis- és középvállalkozásokat, valamint az egyéni vállalkozásokat segítő állami lépés ugyanis az önkormányzatok számára bevételkiesést okoz – idézi fel a 168 óra.

 

A miniszteri biztos most a lapnak elmondta: mind a 47 érintett, 25 ezernél több lakosú vidéki várossal egyeztetett, és hamarosan elkészül az előterjesztése, ami alapján májusban várható kormánydöntés.

Nincs mit kompenzálni

– tette világossá Balla, aki szerint nem elvonás történt a városoknál, hiszen az adó elengedett fele helyben, ott maradt a vállalkozásoknál. Igaz, a pénz nem folyik be az önkormányzatokhoz, mint eddig, így lehet, hogy "mínuszban vannak, de mindenki más is mínuszban van, a kormány is" – tette hozzá.

Balla György - mti - Máthé Zoltán
Balla György (Fotó: Máthé Zoltán / MTI)

Ennek ellenére a miniszteri biztos szerint "a kormány megnézi, milyen segítséget tud nyújtani ezeknek a városoknak". Általánosságban azt mondta:

várhatóan helyi beruházásokhoz, fejlesztésekhez tud támogatást nyújtani, illetve legkorábban jövő évtől átvehet olyan feladatokat – finanszírozással együtt –, amelyeket eddig az önkormányzatoknak kellett kötelezően ellátniuk. Ilyen lehet a háziorvosi ügyelet, amelynek átvételét Balla támogathatónak tartja, bele is írja majd az előterjesztésébe. (A 168 órának nyialatkozó polgármesterek szerint felmerült a sportlétesítmények üzemeltetésének és a közétkeztetésnek az átvétele is.)

Balla György hangsúlyozta:

dönteni nem én döntök, hanem a kormány, de biztos, hogy nem általános, hanem 47 különböző, egyedi megoldás készül.

Mirkóczki Ádám egri polgármester még februárban úgy nyilatkozott portálunknak a Gulyás Gergellyel történt egyeztetést követően, hogy ugyan  konkrét információkat a kompenzációról nem kaptak, áprilisban lehet kormánydöntés a pénzügyi ellentételezésről. Akkor a városvezető az addigi tárgyalások alapján optimistának nevezte magát a várható állami kompenzáció mértékét illetően, de azt leszögezte: ha nem kapnak ellentételezést a kormánytól, a város komoly bajba kerülhet nyár végére, illetve őszre.

Azt kértem a kollégáktól, hogy a lehető legrosszabb forgatókönnyvel számoljanak a költségvetés tervezésekor, hogy nagy meglepetés már ne érhessen minket az évben. Jelen állás szerint a büdzsénk idén augusztusig tartható. Ha megismerjük áprilisra az állami kompenzáció összegét és az meg is érkezik a számlánkra, át tudjuk tervezni a költségvetést

– mondta el a polgármester.

 

Balla György fent idézett nyilatkozata kapcsán megkerestük a Városházát, amint választ kapunk, közölni fogjuk.

 

(Indexkép: mindenamieger.blogspot.com)

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló