2024. június 18., Arnold Levente

Eger ügye

#eger #önkormányzat #fidesz #európai uniós támogatás

Súlyos milliárdokkal kap kevesebb uniós támogatást Eger a fideszes városokhoz képeset

2021.03.24. 08:35

A 2019-es önkormányzati választások óta az Orbán-kormány masszívan támogatja a Fidesz-vezetésű, illetve gazdagabb településeket, az ellenzéki és független megyeszékhelyekről szinte elfeledkezett.

A 2019-es önkormányzati választások után a gazdagabb és kormánypárti vezetésű megyeszékhelyek önkormányzatai látványosan több közvetlen (de a kormány által koordinált elosztású) európai uniós támogatást kaptak, mint az ellenzékiek/függetlenek, például Eger - derült ki a G7 cikkéből.

 

Azóta hét megyeszékhelyet vezet ellenzéki politikus, és egy főre vetítve átlagosan kevesebb mint fele annyi támogatás érkezett ezekre a településekre. Egy fideszes vezetésű megyeszékhely egy főre vetítve 45 ezer forint támogatáshoz jutott a 2019-es választás óta, míg egy ellenzéki vezetésű 20 ezer forinthoz.

A hírportál számításai alapján az egy főre jutó uniós támogatások és az egy főre jutó jövedelem alapján, az 51,3 ezer lakosú Eger a 16. a 18 megyeszékhely között (Budapestet nem számítva), csak az ellenzéki vezetésű Salgótarján és a független polgármester által vezetett Békéscsaba marad le mögötte.

Míg a legszegényebbnek számító Salgótarján a 2019-es választások után mindössze 20 millió forintot kapott, addig a leggazdagabb megyeszékhely, a fideszes irányítású Székesfehérvár javára több mint 12 milliárd forint támogatásról döntöttek. A legtöbb támogatásban részesített hat önkormányzat mind fideszes vezetésű, és közel háromszor annyi pénzt osztottak ki nekik (összesen 36,3 milliárd forintot), mint a hét ellenzéki irányítású városnak (összesen 13,6 milliárd forint), miközben a fideszeseknek még némileg alacsonyabb is az összlakossága.

eger turizmus Fotó Eger Városi Turisztikai Kft

A 2014-2020 közötti uniós források felhasználását kezelő Széchenyi 2020 program révén összesen közel 500 milliárd forint szétosztásáról döntöttek a megyeszékhelyek és Budapest önkormányzatai javára. Fontos megjegyzés, hogy ez az összeg nem ad teljes képet, mivel csak közvetlenül az önkormányzatoknak adott támogatások szerepelnek benne. Az önkormányzati cégek, helyi kormányhivatalok, tankerületi központok vagy szakképzési centrumok támogatásai további százmilliárdokkal segítették a megyeszékhelyek és Budapest fejlődését.

 

Az már korábban kiderült, hogy nem csak az uniós támogatások elosztásánál, hanem az állami Magyar Turisztikai Ügynökség támogatásaiból a nem fideszes vezetésű települések, köztük a lényegében turizmusból élő Eger, egyáltalán nem kaptak.

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló