2024. július 13., Jenő

Eger ügye

#egerplusz #eger #kaláka fesztivál #szabó attila #gryllus dániel

Verskoncerttől a jazzig: június 24-én elstartol a Kaláka Fesztivál

Keller Richárd 2021.06.03. 13:29

A gazdag programkínálat mellett említésre méltó a fellépők sora: még az LGT-s Karácsony János is koncertet ad a Szabó Családdal.

Bemutatták a 41. Kaláka Fesztivál színes progamkínálatát a szervezők csütörtökön a Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtárban. Gryllus Dániel, a Kaláka együttes alapító tagja, a fesztivál művészeti vezetője elmondta: 41 évvel ezelőtt a diósgyőri várban rendezték meg az I. Kaláka Fesztivált, majd évekkel később a vár átépítése miatt költöztek át Egerbe, ahol az önkormányzat egyhangú támogatásával immár 10 éve a megyeszékhely ad otthont a fesztiválnak.

A programok közül a fesztiválnyitó verskoncertre hívta fel a figyelmet a legendás művész, mint mondta: a "Vannak vidékek" Kányádi estet még a Vigadóban és a Kolozsvári Színházban mutatták be a Kaláka együttes alapításának 50. évfordulóján Bogdán Zsolt színművésszel, így tisztelegve a Kossuth-díjas erdélyi magyar költő emléke előtt. Gryllus Dániel kiemelte: külön öröm számára a, hogy a csütörtöki Kormányinfó szerint gyermekek is látogathatják a fesztivált felnőtt felügyelettel. 

Mirkóczki Ádám, Eger polgármestere köszöntőjében hangsúlyozta: a Kaláka Fesztivál több mint négy évtizedes gazdag múltjára visszatekintve elmondható, hogy csak a nívót, a minőséget, és a magas színvonalt képviseli. Mint fogalmazott: ezen a fesztiválon mindenki megtalálja magának azt a tartalmat, amit igazán szeret, a könnyed, szórakoztató műfajoktól a magasztos előadásokig.    

Szabó Attila, a fesztivál fellépője, Eger város díszpolgára arról beszélt: öröm és megtiszteltetés számára, hogy együttesével, a Szabó Családdal, felléphet a fesztiválon. A koncertjükhöz csatlakozik előadóként Vecsei H. Miklós színész és az 50 éves fennállását ünneplő LGT-ből Karácsony János. Saját szerzeményeket játszanak majd, és néhány vers megzenésített vátlozatát is előadják – árulta el Szabó Attila.

A fesztivál június 24-én kezdődik a Felsőtárkány Bükki Nemzeti Park Nyugati Kapu Látogatóközpont szabadtéri színpadán egy verskoncerttel, de vers- és képkiállítás is lesz, mások mellett fellép a Kaláka, a Szabó Család, az Ethnofil, a Palya Bea Quartet, Gryllus Vilmos és a Magna Cum Laude.

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egerben láttam, hallottam csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló