2024. július 13., Jenő

Környék ügye

#tisza-tó #poroszló #drágulás #ingatlanárak

Kelendőek a Tisza-tavi nyaralók, az áruk pedig durván megugrott

Barna Benedek 2021.06.08. 14:03

Poroszlón közel 180 ezer forintos az ingatlanok átlagos négyzetméterára.

Miközben a használt lakóingatlanok országos piacán az idei élénkülés elsősorban az adásvételek számában látszik, egyelőre nem eredményezett jelentősebb drágulást. A nyaralók piacán egészen más a helyzet, jelentős áremelkedés látható a kínálati piacon – derül ki az ingatlan.com közel 40 ezer hirdetés alapján készített elemzéséből, amely azt vizsgálta, hogyan alakult a legfelkapottabb nyaralóövezetekben – a Balaton, a Velencei-tó, a Tisza-tó és a Dunakanyar környékén – a lakóingatlanok iránti kereslet és ez miként befolyásolta az árakat – írja a Világgazdaság.

A 2010-es évek második felében kibontakozó országos ingatlanpiaci boom a nyaralóövezeteket is érintette. Ezt jelzi, hogy a legnépszerűbb övezetekben eladásra hirdetett lakóingatlanok – lakások, házak és nyaralók – iránti érdeklődés 150 százalékkal, azaz a két és félszeresére nőtt 2016 óta. Öt éve alig közel 32 ezer érdeklődés érkezett ezekre az ingatlanokra január és május között, idén viszont már több mint 77 ezer

– mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

Egyes településeken még nagyobb mértékben nőtt a kereslet, a Tisza-tó partján lévő poroszlói ingatlanok iránti érdeklődés közel 10-szeresére nőtt, emellett több balatoni település – köztük Balatonszőlős, Balatonakali, Ábrahámhegy – ötszörös-hatszoros keresletnövekedést könyvelhetett el.

tisza-tó-mti-bugány-jános
Fotó: Bugány János / MTI

Balogh László hozzátette: a nyaralóövezetek felfutása annak köszönhető, hogy az említett időszakban lendületesen fejlődött a gazdaság, és az üdülőövezetek árait is növelő 2015-2019 közötti lakásárrobbanást követően a befektetők a nagyvárosok helyett a nyaralóterületek irányába mozdultak el. Mint mondta:

Miközben a koronavírus-járvány 2020 tavaszi megjelenése megtorpanást hozott az országos lakáspiacon, a nyaralókra ez nem volt igaz. Ez pedig részben a karanténhatásként emlegetett tényezővel magyarázható, sokan a korlátozások miatt a kerttel rendelkező, vízparti vagy ahhoz közeli települések felé fordultak.

Az elemzés szerint a Velencei-tónál Gárdonyban az átlagos négyzetméterár idén június elején 655 ezer forint volt, ez 20 százalékos emelkedést jelent éves szinten. A Balaton északi és déli partja is átlépte a 700 ezres lélektani határt az átlagos négyzetméterárakban, amire az országban eddig csak Budapest volt képes. A tó mindkét partján vannak olyan települések – például Tihany, Alsóörs vagy éppen Szántód –, ahol 1 millió forintot bőven meghaladó négyzetméterárral találkozhatnak a vevőjelöltek. Ez Balogh László szerint annak is köszönhető, hogy rengeteg új lakóingatlan épül a térségben főként értékesítési céllal.

Ahogy a Balaton déli oldalán, a Tisza-tónál is 20 százalékkal mentek feljebb az árak az elmúlt egy évben, ám utóbbi övezetben azonban jóval alacsonyabb szinten vannak: az eladó ingatlanokért négyzetméterenként. 172 ezer forintot kértek a tulajdonosok. Abádszalókot 175 ezer, Poroszlót pedig 179 ezer forintos ár jellemezte június elején.

A legkeresettebb nyaralótérségek közé tartozik a Dunakanyar környéke is.

tisza-to-nyaralo
Kép forrása: Világgazdaság / Ingatlan.com 
Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Eger és környéke fotókon csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló