2024. július 19., Emília

Mindenki ügye

#zöldfül #áram #napenergia #villamosenergia

Az áramtermelésünk 8 százaléka származott napenergiából áprilisban

Barna Benedek 2021.06.07. 15:56

De közben nőtt a fosszilis tüzelőanyagokkal történő energiatermelés.

A naperőművek súlya a villamosenergia-termelésen belül áprilisban 8 százalék volt, a magas naperőművi termelés időszaka alatt április elején Magyarország exportálni is tudott villamosenergiát – derül ki a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) hétfőn közzétett elemzéséből, amelyet az MTI szemlézett.

 

Közben ugyanakkor a teljes foszilis termelés 11 százalékkal emelkedett áprilisban az egy évvel korábbihoz képest; ezen belül a lignittüzelésű termelés 22 százalékkal, a gáztüzelésű 45 százalékkal lett magasabb a MEKH adatai szerint.


A változékony időjárás hatására a naperőművek termelésének napi csúcsértéke 245 megawatt és 1312 megawatt között ingadozott.

Áprilisban az aggregált európai nettó villamosenergia-fogyasztás 14,2 százalékkal emelkedett az egy évvel korábbihoz viszonyítva, a két évvel ezelőttihez képest pedig pedig 0,9 százalékkal volt magasabb – tájékoztattak. A hazai fogyasztás dinamikája az európaihoz hasonlóan alakult: a nettó fogyasztás 14,5 százalékkal emelkedett az év negyedik hónapjában – tették hozzá.

Felhívták a figyelmet arra, hogy áprilisban Európában több mint duplájára emelkedtek a másnapi piaci árak, továbbá a hazai árak is tovább emelkedtek a márciusi szinthez képes. Az emelkedő kereslet, a magas tényezőárak, és különösen a szén-dioxid-árak emelkedése, valamint a magas fosszilis termelési arány egyaránt hozzájárultak az árak emelkedéséhez – magyarázták.

 

(Indexkép forrása: pexels.com)

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló