2024. július 19., Emília

Mindenki ügye

#koronavírus #járvány #fertőzés

Egy idős férfi több mint tíz hónapon keresztül küzdött a koronavírussal

Fehér Buda 2021.06.24. 18:13

A családja többször is temetni készült, de legyőzte a betegséget. Ő lehet a világrekorder.

David Smith, egy 72 éves angol nyugdíjas lehet az a beteg, aki a világon a leghosszabb ideig küzdött a koronavírussal. A férfinek tavaly májusban lett először pozitív a tesztje, nem sokkal később már csak az ágyat bírta nyomni. David végül három hónapot töltött az ágyban, de ez még nem jelentette azt, hogy felgyógyult a betegségből.

 

A férfinél ugyanis 10 hónapon keresztül kimutatták a vírus, ennyi idő alatt összesen 42 pozitív tesztet produkált. David végül 305 nap után győzte le a vírust, a britek úgy gondolják, ő lehet a világrekorder.

 

A betegség keményen megviselte az idős férfi, 10 hónap alatt közel 120 kilóról 63 kilóra fogyott le. David azt mondja, a betegsége alatt több hullámvölgyet is megélt, azt mondja, hogy többször volt olyan pillanat, amikor azt hitte, meg fog halni. A doktorok a feleségének többször is azt javasolták, kezdje el megszervezni David temetését, a férfi viszont túlélte a megpróbáltatásokat. David családjának így összesen öt temetést mondhatott le.

 

David a Guardiannek mesélt a megpróbáltatásairól, a férfi azt mondta, sokszor azt kívánta, bár elvitta volna a vírus az éjszaka közepén, mert rengeteget szenvedett. Az idős férfi a legrosszabb perceiben azt mondta, jobban félt az élettől, mint a haláltól. 

idos-koronas-bbc-youtube
Kép forrása: BBC / YouTube

A férfinek több alapbetegsége is volt, 2019-ben leukémiával diagnosztizálták, az utolsó kemoterápiás kezelését a járvány kirobbanása előtt kapta meg. Smithnek a sugárzás viszont tüdűgyulladást okozott, ilyen legyengült állapotban fertőződött meg a vírussal.

 

David végül egy akkor még kísérleti gyógyszert kapott, ezután kezdett javulni az állapota. Az csak később derült ki számára, hogy ugyanazt a kezelést alkalmazták rajta, mint Donald Trumpon, amikor az amerikai elnök megfertőződött. 

 

A férfi egy üveg pezsgővel, a családja körében ünnepelte meg, hogy legyőzte a vírust. A férfi azt mondja, minden napot ajándékként él meg, habár a vírus maradandó sérüléseket is okozott a tüdejében. David azt mondja, a betegség után gyrosabban lesz légszomja, de örül, hogy még az élők között lehet.

 

Az úgynevezett hosszú covidot főleg az idősebbek körében figyelték meg a brit szakemberek, a betegek egyharmada azt mondja, nála 12 hét után is vannak koronavírusra jellemző tünetek, például levertség, vagy izomfájdalom. 

 

(Via ugytudjuk.hu)

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló