2024. február 24., Szökonap

Mindenki ügye

#orbán viktor #európai unió #pedofiltörvény

„Nem lettem meleg. Az vagyok, ez nem döntés kérdése" – mondta Orbánnak a luxemburgi miniszterelnök

Székely Zoárd 2021.06.25. 09:05

Kérdéses lehet, hogy az EU-ban marad Magyarország.

Keményen nekimentek az uniós állam- és kormányfők Orbán Viktornak, amikor az Európai Tanács csütörtöki ülése után rendezett vacsora előtt tartottak vitát a melegellenes magyar törvényről – szúrta ki a Telex.

 

Az Euronews brüsszeli tudósítója szerint a vitán Orbánnak azt mondták, „most túl messzire ment” az LMBTI-közösség kipécézésével és „aláásásával”.

 

tudósító szerint Xavier Bettel luxemburgi miniszterelnök azt mondta Orbánnak:

Egy meleg férfi vagyok, és egy zsidó férfi unokája. Tudom milyen az, amikor kipécéznek és megbecstelenítenek – ne csinálja ezt.

Az Irish Times tudósítója és a Politico szerint Bettel hozzátette:

Nem lettem meleg. Az vagyok, ez nem döntés kérdése. Látja, hány LMBTI-fiatal követ el öngyilkosságot. Ez nagyon rossz. Ez megbélyegző. Tisztelem magát, de ez egy vörös vonal. Ez az alapvető jogokról szól, hogy lehetünk mások.

Mark Rutte még a csütörtöki munkavacsora előtt mondta azt, hogy a melegellenes törvénnyel Magyarországnak nem lenne keresnivalója az Európai Unióban – ezt a források szerint megismételte a vitán is:

Viktor, ha ezt csinálja, miért akar egyáltalán az EU-ban maradni?

A holland kormányfőhöz pedig állítólag csatlakozott portugál kollégája is: aki szerint ha nem szereti az EU értékeit, megvolt a választási lehetősége, és követhette volna Norvégia vagy Svájc példáját, ehelyett Magyarország a csatlakozás mellett döntött – mondta António Costa a Politico szerint, ezzel a pusztán kereskedelmi kapcsolatok lehetőségére hívva fel Orbán figyelmét.

Ultimátumot adott az Európai Bizottság a magyar kormánynak

Nemcsak az EU Alapjogi Chartájában foglalt elveket sértené a magyar melegellenes törvény, hanem az uniós belső piac működését is akadályozhatná, ha életbe lépne - többek között ez áll abban a levélben, amelyet az Európai Bizottság küldött Varga Juditnak szerdán, írja a hvg.hu.

Az állam- és kormányfők többsége szerint a melegellenes passzusokkal teletűzdelt pedofiltörvénynek „semmi köze a gyermekvédelemhez vagy a keresztény értékekhez”, és csak a politikai haszonszerzésről szól. Az EUrológus forrása szerint

Angela Merkel német kancellár és Pedro Sánchez spanyol kormányfő pedig arra figyelmeztette Orbánt, hogy nem lehet összekeverni a pedofíliát, a homoszexualitást és a pornográfiát.

Az Euronews tudósítója szerint a vitában egyedül a magyar miniszterelnök két legfontosabb uniós szövetségese, a lengyel és a szlovén kormányfő állt ki Orbán Viktor mellett. Dave Keating brüsszeli szabadúszó újságíró szerint pedig a vita során nem változott sem Orbán, sem a kritikusok álláspontja.

 

 

 

Címlapfotó: MTI/Mohai Balázs

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló