2024. július 19., Emília

Mindenki ügye

#koronavírus #vakcina #oltóanyag #immunitás

Több ezer ember bevonásával vizsgálják a koronavírus-vakcinák hatékonyságát itthon

Barna Benedek 2021.06.18. 17:02

Háromhavonta vesznek vért, hogy figyeljék az oltást követően kialakult ellenanyagszintet.

Több mint háromezer személy bevonásával vizsgálják a hazánkban elérhető oltóanyagok (AstraZeneca, Pfizer, Szputnyik, Sinopharm, Moderna) hatékonyságát – számolt be a Magyar Nemzet az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) közlésére hivatkozva.

 

A minisztérium a laphoz eljuttatott tájékoztatásában azt írta:

az egy éven át tartó összehasonlító elemzés során a Nemzeti Népegészségügyi Központ az oltást követően kialakult ellenanyagszintet méri, az Országos Onkológiai Intézet pedig a celluláris immunválasszal kapcsolatos vizsgálatokat végzi el.

Az említett vizsgálatokat háromhavonta kell megismételni, a vérvétel országosan három helyen, az Országos Korányi Pulmonológiai Intézetben, a Dél-pesti Centrumkórház – Országos Hematológiai és Infektológiai Intézetben, valamint a Pécsi Tudományegyetem oltópontjain zajlik.

A teljes immunitást (celluláris és humorális) is vizsgáló kutatásokba összesen 3211 személyt vontak be, a beérkező adatokat pedig az Országos Onkológiai Intézet kutatócsoportja dolgozza fel – tudatta az Emmi.

 

A minisztérium szerint az eredmények folyamatosan rendelkezésre állnak, "hogy a kormány a szakmapolitikai intézkedések meghozatalakor is felhasználja azokat". A teljes ismeretanyagot akkor hozzák majd nyilvánosságra, ha lezárult a kutatás.

 

Korábban egyébként az Emmit vezető Kásler Miklós már beszélt arról, hogy zajlik egy központi vizsgálat az oltottak immunitásával kapcsolatban. A miniszter akkor azt mondta, az első eredmények május végére lesznek meg, de egyelőre nem közöltek semmit.

 

(Indexfotó: Vasvári Tamás / MTI)

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló