2024. július 19., Emília

Mindenki ügye

#koronavírus #koronavírusteszt #sinopharm #kínai #teszt

Védettség nélkül – Valami nagyon nem stimmel a kínai vakcinával

Nagy Donát 2021.06.14. 09:50

A Sinopharmmal oltott, főként idősebb embereknél vagy kialakul a védettség, vagy nem. Bár az eredményhez szükséges teszt fizetős, állítólag nem sokat ér.

A 24.hu arról ír, hogy már több mint 500-an töltöttek fel negatív eredményt abba a Facebook-csoportba, ahol a Sinopharmmal oltottak antitestvizsgálatait gyűjtik. Az alanyok szervezetében ugyanis két dózis kínai oltás után sem alakultak ki egyáltalán a koronavírus elleni védettséghez szükséges antitestet. A beküldők túlnyomó része 60 évesnél idősebb. 

 

Az Englohner Beáta által kezdeményezett csoport több szakértővel is gyarapodott, és megbeszélést folytattak Karácsony Gergellyel is. A főpolgármester kezdeményezte a miniszterelnöknél a laboratóriumi ellenanyagtesztek eredményeinek azonnali nyilvánosságra hozatalát, ingyenes ellenanyag-tesztelési lehetőséget, illetve azoknál, akiknél az első két oltás nem termelt megfelelő mennyiségű antitestet, a harmadik oltás felvételének biztosítását is.

D_VAJ20210613005
Fotó: MTI/Vajda János

 

Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora a hozzá fordulóknak válaszul azt írta: az oltás utáni ellenanyagválasz mérésére nem minden teszt alkalmas, ő az egyetem saját tesztjének elvégzését javasolta, ami 8500 forintba kerül.

 

A 24.hu cikkében szereplő házaspár eredménye azonban felemásra sikerült: a pár női tagjának minősített tesztje sem mutatott ki a védettséghez elegendő antitestet, és bár a férje vizsgálata pozitív lett, az ő ellenanyagszintje is az alsó határhoz közeli. A pár most arra kért tanácsot, hogy a két kínai (és szinte hatástalan) vakcina után megkaphatnák-e a Pfizer-félét.

A cikk szerint a házaspár esete nem egyedi, és felvetődik a kérdés, hogy a hiten kívül mivel igazolható, hogy védettek a kínai vakcinával oltott, főként idősebb emberek?

Merkely egyébként a Magyar Nemzetnek korábban azt mondta: jelenleg sem a Sinopharm, sem a Pfizer esetében nincs szükség az oltóanyag harmadik dózisának felvételére, sőt szerinte a közeljövőben sem lesz. Azóta azonban már több szakember is a harmadik vakcina szükségességéről beszél.

 

Orbán Viktor a múlt heti Kormányinfón azt mondta, elegendő vakcina áll rendelkezésre a harmadik, sőt akár a negyedik körös oltakozásra is, külön azonban nem tett említést arról, hogy mire számíthatnak azok a főképp 60 év feletti magyarok, akik kínai vakcinát kaptak, de nincs elegendő mennyiségű antitestjük a védettséghez.

 

Miközben a Sinopharmmal oltottak várják, hátha születik valamilyen döntés az ügyükben, Englohner Beátáék próbálnak konkrétumokat kicsikarni a döntéshozókból, egyelőre kevés sikerrel.

 

Szentiványi Mátyás Béla, az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet főigazgatója például azt mondta, az ellenanyag jelenlétének hiánya nem jelenti a védelem hiányát, és az ellenanyagszint-vizsgálatok csak korlátozott információt adnak az adott szervezet védettségét illetően.

 

A vakcinák hatékonyságáról idehaza is elindultak már vizsgálatok, ám ezek eredményeiről egyelőre nincs hír.

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló