2024. július 13., Jenő

Vélemény

#mirkóczki ádám #oroján sándor #fidesz #kompenzáció

Akiknek a számok azért vannak, hogy palira vegyék velük az egrieket

Csarnó Ákos 2021.05.12. 06:22

Középiskola elején – nem ma volt – találkoztam a BASIC programozási nyelvvel. Tanulmányoztam és nem értettem meg igazán, hogy mit is lehetne vele kezdeni, de egy jó kis programot tudtam írni. Igaz, ehhez kellett nálam tapasztaltabb haverom tudása. A program lényege az volt, hogy gondolni kellett egy számra, mire a program hozzáadott egyet és kiírta a képernyőre, hogy ha-ha-ha, ő nagyobbra gondolt, ő nyert.

 

Nagyjából ez a program futhat most az egri önkormányzat, illetve a Fidesz helyi megmondói agyában. Csak kapkodjuk a fejünket a számháborúban: 700 milliós többlet, 2 és fél milliárdos hiány, elvonás, 825 milliós kompenzáció, 800 milliós többlet, és tényleg ember maradjon a talpán, aki követni, esetleg megérteni szeretné a helyzetet. (Akinek esetleg nem ugrik be elsőre a történet, olvassa el beszámolónkat Oroján Sándor keddi sajtótájékoztatójáról, majd az arra érkező polgármesteri reakcióról.) Nyilvánvaló volt, hogy amint megérkezik a mindenki által várt bejelentés, hogy Eger mennyi kompenzációt kap, nagyjából tizenegy másodpercen belül kerül politikai síkra a keretezés, a magyarázat.

 

A polgármester hatalmas sikerként könyveli el

 

A számháború hamar mennyiségi méregetéssé vált, és jó alapot adott a járványhelyzet miatti önkormányzati elvonásokkal rémíteni a közönséget. Tény, hogy egy inkább idegenforgalomból, mintsem autó-összeszerelésből élő megyeszékhelynek komoly érvágás a 2 -2,5 milliárd forintos elvonás úgy, hogy, miközben az autógyárakban mehet a munka, addig a turizmus világháborús szintű veszteségeket volt kénytelen elszenvedni. Minden csatornán azt hallhattuk, hogy Eger óriási károsultja a válságnak, az irtóztató hiányt pedig kezelni kell. Úgy, hogy minél több kompenzációt kapjon a város. Legutóbb hétvégén nyilatkozta azt Mirkóczki Ádám polgármester, hogy, noha 1,5 milliárd forintos kompenzációt kértek, 825 milliót kaptak, ami siker, hiszen ő már csak 5-600 millióra gondolt. (Volt is nagy sértődés és verbális ámokfutás, amikor a városvezető frakció néhány tagja volt oly’ balga, és nyilatkozni mert portálunknak arról, hogy ez szerintük elég kevés. Döbbenet tényleg, hogy egyesek elmondták a véleményüket.)

 

mirkóczki 1

 

Ez a hozzáállás nagyjából a „feltartott kézzel menjünk a csatába” tankkönyvi esete, és sajnos nem lehet azt mondani, hogy megérte kokettálni a Fidesz-vezérkarral és jól szembeköpni az egri választókat. 1, 5 milliárdért talán opportunista módon igen, de így nem. Száz szónak is egy a vége, így is marad 7-800 milliós lyuk a költségvetésben, lehet újragombolni az idei évi büdzsét.

 

A Fidesz hatalmas sikerként adja el

 

Jelen pillanatban Mirkóczki Ádám egyetlen mentőöve, hogy ellenfelei nála sokkal nagyobb ostobaságokat követnek el. A keddi napon tartott Fidesz-sajtótájékoztatón sikerült kissé lejjebb jutni szellemileg. Oroján Sándor valamiért delejesen vonzódik egy összeghez, ami lassan-lassan a 700 milliós költségvetési többletből mára már 800 milliós többlet lett. Így, ez a többlet, illetve amit kiharcolt Nyitrai Zsolt (Ne nevessenek, ezt az országgyűlési képviselő posztolta Facebook-oldalán!) máris 1,6 milliárd forintra rúg, ami szerintük pont egyenlő az elvonás összegével. (Emlékeztetőül: a teljes hiány 2-2,5 milliárd körül lehet, de a fideszes logikát követve is még mindig hiányzik 1 milliárd forint). Ez a helyzet nagyjából olyan, mint amikor a rabló kifosztja a lakást, de azért visszaküldi a tv-t meg szennyeskosarat.

 

oroján-facebook

 

A Kósa-faktor

 

Azt meg végképp nem lehet ép ésszel felfogni, amit Kósa Lajos próbált előadni. Miszerint nem lehet összehasonlítani Mészáros Lőrinc hoteljének adott támogatást (2,8 milliárd, Eger közepén) és az Egernek adott kompenzációt (0,825 milliárd). Íme, mutatom, hogy miképpen lehet: Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó hotel 2,8 milliárd forint közpénzt kapott egy darab hotel felújítására, miközben Eger 825 millió forintot. Nem kell a valóságot hajlítani. Ez a simliskedés minden jóérzésű egrit kiborít, de nyilván küzdeni kell 2022-re. Az ellenzék köszöni!

 

Közben pedig mi, egriek, nézzük, ahogy takaréklángon „zakatol” a város, az önkormányzatnál valahogy próbálják betömködni a lyukakat, ami vagy sikerül, vagy nem, de az Egerinfón legalább helyére kerül majd minden hülye, aki mert pofázni egy szót is. Aztán Oroján is röhöghet a markába, mert nem kis teljesítmény rezzenéstelen arccal azt hazudni, hogy az adó- és bevételelvonások után nem hogy kevesebb, de még több pénze is van a városnak. Ezek után aztán még nagyobb hangerővel lehet zengeni, hogy túl gyorsan nő a fű, még több pénz kell a sportra vagy Blaskó színházára, vagy éppen stadionra.

 

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló